Kengkawan ( المرافقون )

Rabu, 2 Mac 2011

Siapakah ?

SAMA-SAMALAH KITA MENGHAYATINYA........

1. Siapakah orang yang sibuk?
Orang yang sibuk adalah orang yang tidak mengambil berat akan waktu solatnya seolah-olah ia mempunyai kerajaan seperti kerajaan Nabi Sulaiman a.s


2. Siapakah orang yang manis senyumanya?
Orang yang mempunyai senyuman yang manis adalah orang yang ditimpa musibah lalu dia kata "Inna lillahi wainna illaihi rajiuun." Lalu sambil berkata,"Ya Rabbi Aku redha dengan ketentuanMu ini", sambil mengukir senyuman.


3. Siapakah orang yang kaya?
Orang yang kaya adalah orang yang bersyukur dengan apa yang ada dan tidak lupa akan kenikmatan dunia yang sementara ini.


4. Siapakah orang yang miskin?
Orang yang miskin adalah orang tidak puas dengan nikmat yang ada sentiasa menumpuk-numpukkan harta.

5. Siapakah orang yang rugi?
Orang yang rugi adalah orang yang sudah sampai usia pertengahan namun masih berat untuk melakukan ibadat dan amal-amal kebaikan...

6. Siapakah orang yang paling cantik?
Orang yang paling cantik adalah orang yang mempunyai akhlak yang baik.

kata pak long: tetap berdoa moga diri ini serta muslimin-muslimat diberkati ALLAH.


30 ulasan:

iBu...gUru berkata...

salam pak long........... mudah2an jadi yg no 3..........

A.s.t.i.n.a berkata...

InsyaAllah saya berakhlak baik... :)

pak long doakan k..

pak long berkata...

salam buat ibu...
mudah-mudahan hendaknya....

pak long berkata...

salam buat astina...
sentiasa mendoakan astina berjaya didunia dan bahagia diakhirat

AISHA INANI berkata...

post menarik.
tak laa mcm tipikal answer.
paling cantik=subjektif,
miskin=subjektif.

allah dah letakkan dahh cara mudah and by knowing this srious akan insaf selamanya

pak long berkata...

salam buat aisha...
moga ada hikmahnya

fa10 berkata...

tazkirah ringkas yg perlu direnung2kan..

akugumbira & riang-riang berkata...

trimas pak long kerna da secangkir masa utk singgah ke blog sya..

anyway, tazkirah yg padat dan sesuai dibaca di pagi hari..

chii berkata...

harap2 bukan antara golongan spt yg dinyatakan di atas..

iza berkata...

As salam..
Amin...

missgee berkata...

Pak Long,
Terima Kasih atas entry yang
bernilai ini..

Saling ingat mengingat..
Mudah-mudahan
kita sentiasa ingat dengan Allah..

DDrfauziah berkata...

Aslmkm.
Lewat atau cepat, insya Allah Kak G berunjung juga. :)
Renungan baik untuk semua.
Semoga kita sama-sama melakukan yang terbaik supaya kita kaya, cantik & tidak rugi. Amin.

pak long berkata...

salam buat fa10...
moga ada hikmahnya

pak long berkata...

salam buat chii..
tu la yg kita harapkan...

pak long berkata...

salam baut aku..
moga ada hikmahnya..

pak long berkata...

salam buat iza..
sama-sama ingat-mengingati

pak long berkata...

salam buat iza..
sama-sama ingat-mengingati

pak long berkata...

salam buat MG...
selalu ingat mengingati insyaalah ada baiknya

pak long berkata...

salam buat kak G...
itu la yg kita harapkan kan kak...

deqlis berkata...

Amin....

jom Pak LOng join nie..deqlisi tag Pak Long:-)

http://deqlis-contest.blogspot.com/2011/03/2nd-contest-saya-mau-itu-enchanteur.html

Nida berkata...

Alhamdulillah... ilmu yang Nida dapat pada hari ini.. Thanks Pak Long kerana berkongsi

maiyah berkata...

assalam..
trm ksh bingkisan ni, moga kita akan sntiasa memperbaikki diri

a kl citizen berkata...

assalammualaikum pak long

ameen...
saya pun berdoa perkara yang sama , agar sentiasa dalam berkat Allah

kakpah berkata...

salam paklong,
semuga kita semua tergolong dalam golongan orang yang baik2... amin..

pak long berkata...

salam buat diqlis..
kita dah joint kontest tu

pak long berkata...

salam buat nida..
mekasih banyak nida

pak long berkata...

salam buat maiyah...
moga kita sama beroleh keberkataanNYA

pak long berkata...

salam buat cikgu...
moga doa-doa kita dimakbulkan..insyaalah

pak long berkata...

salam buat kak pah....
moga segala apa yg kita pohon diperkenan olah ALLAH

azieazah berkata...

Terimakasih berpesan-pesan..

Kita manusia biasa, sering alpa dan lalai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...