Kengkawan ( المرافقون )

Khamis, 3 Februari 2011

Teks Sastera KOMSAS

Antara genre yang terlibat dalam sastera Melayu moden ialah puisi, cerpen, novel, drama dan esei/kritikan. Antologi juga dapat diertikan sebagai kumpulan karya sastera lain seperti cerita pendek, novel pendek, prosa, dan lain-lain.

Bagi saya penulis blog juga merupakan penulis kreatif. Ini bertepatan dengan konsep sastera moden. Melalui penelitian saya, ramai penulis blog memang kreatif dalam menghasilkan idea yang mempunyai nilai pengajaran, sinis, cerita peribadi dan sebagainya. Tidak mustahil suatu masa nanti akan terbitnya “Antologi Penulis Blog”. Kemudian antologi ini akan dijadikan buku teks sekolah menengah dalam mata pelajaran KOMSAS.

Untuk tujuan permulaan saya perturunkan beberapa blogger yang bakal memulakan “Antologi Penulis Blog”. Mereka ialah ….


1. Misslolly dengan karyanya bertajuk : hargai ibu bapa selagi mereka ada ( sini )


2. Cik epal dengan karyanya : Bila menyentuh pasal jodoh. Mencari atau menunggu. ( sini )


3. Naz dengan karyanya : Pasangan ( sini )


4. Nazatulshima dengan karyanya : Apabila terasa rapat hati ini tersentuh. ( sini )


5. Azieazah dengan karyanya : kenapa baru kini baru aku sedar, dia memang hebat. ( sini )


6. Maiyah dengan karyanya : Mereka yang ikhlas, terima kasih ( sini )


7. Cikgu Isza dengan karyanya : Buat hal. ( sini )


8. Mak su dengan karyanya : Baju diampaian dah kering ( sini )


9.Gadis kampong separa Bandar dengan karyanya : Best sangat ke jadi perampas kekasih orang. ( sini )


10. Nida dengan karyanya : Sudah kuatkah aku.( sini )


11. Che Helena dengan karyanya : Tiba-tiba Helena jadi buntu,sila bantu ( sini )


12. Aisha inani dengan karyanya : Bangsa tak sedar diri ( sini )


13. Nor dengan karyanya : Selamat menyambut hari wilayah. ( sini )


kata pak long : kalau betul jadi memang glemour penulis blog ni.

14 ulasan:

ain fathihah berkata...

haha. mungkin juga ya. 1hari nanti

pak long berkata...

salam buat ain..
ain jugak penulis blog kreatif kan...

Aida Ali berkata...

Banyak pengalaman boleh diperolehi daripada blog...

pak long berkata...

salam kak aida..
betul kata aida tu...

Berto berkata...

paklong bila pula nak buat novel?

enn Qaa berkata...

wah, mcm2 ada, kalau mcm ni cri pak long la. huhu

Mak Su berkata...

dgr kabar di negara jiran mmg ada jurnal2 blog yang telah pun diterbitkan dan menjadi bahan bacaan popular, tp tak sangka pula saya tersenarai :)

tq paklong :)

pak long berkata...

salam berto...
tak pandai buat novel....

pak long berkata...

salam enn...
mekasih banyak singgah blog ni...ada masa datang lagi erk..

pak long berkata...

salam buat mak su..
suka baca catatan mak su..

cik ubi berkata...

dan..mungkin nanti ramai budak2 berblog dan kecik2 mereka da popular..

hehe

pak long berkata...

salam cik ubi...
kecik dah fofular...dah besor jadik cam mana erk...

missgee berkata...

Wah..
Saya pun mau jadi
seperti mereka..
Tapi bolehkah??
huhuhu

Takde bakat..

pak long berkata...

salam buat missgee..
ala ada bakat la....cuma kena asah sikit jer lagi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...