Kengkawan ( المرافقون )

Khamis, 17 Jun 2010

Broadband Buat LAWAK BODO.

Kali ni bercakap bab broadband. Ada la aku terdengar sok-sek kerajaan kata nak jadikan masyarakat Malaysia bijak IT dan luaskan perkhidmatan jalur lebar diseluruh Malaysia. Aku jadi lucu tentang kenyataan ala-ala lawak bodoh tu.

Kalau nak bercakap dan buat kenyataan pun kaji la dulu. Cuba datang kawasan-kawasan pedalaman bawak broadband dan cuba layari internet, tengok apa kisahnya. Bawak la broadband jenis apapun aku tak kisah.

Apa yang akan jadik mesti macam dalam gambar kat bawah ni. Kalau macam ni, pakai broadband buat apa, yang kaya tokenya. Bayaran tetap kena, tapi servis macam ”celaka”. Menda ni kalau kat bandar ok la, kalau kat kampung buat perhiasan jer la.



Ni aku bagi lokasi kampung aku. Tak jauh dengan bandar Taiping. Pakai la broadband jenis apapun langsung tak der apa. Nak dapat line pun susah. Bab ni Malaysia tak boleh nak mendabik dada. Kita masih teringgal jauh dalam prasarana yang canggih ni. Sekadar nak menulis karangan dalam UPSR boleh la...relitinya macam”taik” (emo sikit tu)




kata kucing aku : tu bukan broadband tapi BEROKBAND"

37 ulasan:

MAMASYAZA berkata...

memang pun ramai dah merungut betapa teruknya berokband ni, tpi iklan penuh semangat, servis..cam hampehhh...rasanya streamyx lagi ok, kalo kat umah le

pak long berkata...

salam...
betul tu....
tapi stremyx pun kacau jugak kalau kabel selalu kena curik...
lambat lak tu TM nak perbaik...semua cam hampeh

adiwarnatasya berkata...

Salam Pak Long:)
Cuba MAXIS plak...

♥cybermummy♥ berkata...

sabar lah pak long . nanti kena darah tinggi kalau asyik marah2 saje :-)

pak long berkata...

salam buat adi...
lam gambo ti kita pakai maxis la tu....semua sama jer..

pak long berkata...

salam buat mummy...
bukan marah.....gerammmmmmm jer.....hehehehe

|| NaFiRaa || berkata...

salam pak long..
betol lah kata pak long tuh.. kat kampung saya pon cam tuh jugak.. semua berukben x de line.. mmg hampes jek!

helena's berkata...

hahaha marah betul nih paklomng..hehe

jangan cakap kat luar bandar lah,,kat bandar sendirri pon ldg line dia hampagas tau paklong..lalala

pak long berkata...

salam buat nafiraa...
tu la...dengor sedap...sebenarnya broadband tah apa-apa...

pak long berkata...

salam buat cik hel...
memang marah betul ni..sebab kita dah rasa kelembabannya...

sadissssssss nya haku..

n@m@n berkata...

sabor pak long.

soh 'berok' tu panjat pokok kelapa muda..hehe

Mak Su berkata...

aik... dekat dah tu dengan kampung MIL saya

POSH76 berkata...

kucing pun pandai...mmg teraniaya betul yg dok kawasan jauh2 ni.....kalu tak bayar kang depa lak yg potong2 huhu

POSH76 berkata...

lupa nak kasik tau alhamdullilah saya pakai maxis so far ok ajer...hhehe

nosembilanbelas berkata...

bukan broadband la paklong.. berukband.. tapi streamyx gak satu penyakit.. smua dok usha kabel dia..asyik potong3.. je..baru je kena bulan lepas, orang curi kabel kat manjung

ummu berkata...

salam Pak Long.broadband kat tempat saya semput juga.

mior berkata...

broadband ka streamyx ka..same je..mmber kte broadband tu bgus broadband ni bgus tp same ja..dua berokband..

kita xleh nk ikut negara luar especially jepun coz org tua depa pn reti pkai anset/ternet..klu org tua kite?? silap2 kne sumbat kt reban ayam..hehe..

pak long berkata...

salam buat naman..
sedap jugak kan minum air nyor muda....

pak long berkata...

salam buat mak su....
ya ka....pakat mai selinsing..ada bihun sup sedap kat sana...

pak long berkata...

salam buat POSH76...
kiter pakai maxis jugak..kat bandar ok...tapi kat kg kiter tak ok...
kena ingat iklan ni....sudah potong....

pak long berkata...

salam buat no19...
tu la bahananya iklan sudah potong.....kabel pun selalu la kena potong...sadis jer..

pak long berkata...

salam buat ummu...
kalau servis lembab no hal..janji bayaran bil pun ikut lembab jugak...ni tak bil on time kena bayar...memang gila vavis tu..

pak long berkata...

salam buat mior...
pak long memang setuju sangat dengan hang....nak ikut jepon....malam la sikit...simpan la angan-angan tu...
selagi kroni dok ada...sampai bila tak kemana kenyataan tu...

Norgadis Labuan berkata...

Salam cikgu,
Bunyi macam marah je tu...
Tapi betullah, kalau nak buat kenyataan tu kenalah pada tempatnya, jangan pandai cakap je, kita yg kat kampung ni selalu tak ada line. Nak guna berukband pun susah, apa dorang ingat boleh guna beruk hutan ke...

E.d.Y berkata...

berokband mmg teruk...lagi2 maxishit

DAMAI IMPIAN D'BANGI berkata...

Setuju......sgt..sgt. Balik kg Johor aritu beriya cucuk berokband kt lektok..hampeh+sakit ati. Org kg ni pakai ape ek klu nk bukak internet cpt lg clear..pakat berangan le tak sudah. Grrrrr...

mamawana berkata...

Salam semua....salam paklong sifu..

Mama pakai biawakband,bewok band... dlm KL area Cheras pun lembab wehhh...cammaner ker gamoknyer depa buat khojer iyer...?

pak long berkata...

salam buat nur...
tu la....main cakap jer...pastu kalau jadi apa-apa buat bodoh jer....patut malu la org yg buat kenyataan tu...

pak long berkata...

salam buat edy...
hahahaha..ko memang lucu..aku pun dah terpalit ngan maxishit....busuk tu,,jar banjar "harok"

pak long berkata...

salam buat damai...
tu la..dengar cerita..on jer broadband leh layari tenet...ingat cam makan kuih apam ker....hehehe.

pak long berkata...

salam buat mamawana...
bewokband...lagi bahaya tu..ni jenis mencakar belakang ni....hehehe

Wan Perlis berkata...

jommm streamyx

miss lolly a.k.a luvfareda berkata...

kat sini pom same.

mmg teeeeeeeeeeeeetttttt

~~zAnAfAhMi~~ berkata...

pak long...cuba gantong 'Berokband' tu atas pokok kelapa, kalau tak dpt jugak, sah2 kena tukar nama...

DDrfauziah berkata...

Salam singgah ukhwah dari Kak G. Ceria2kan hari anda. :)

Misi di Maya: Singgah2 memanjangkan silaturrahim dan bertanya kabar bila berkesempatan. :)

Hmm, biasalah tu ... Era Najib Era Propa! :)

SELAMAT HARI BAPA Cikgu. [1st time panggil, ye idak! :)])

Tanpa Nama berkata...

salam pak long...simpati gak apa yg pak long cakap..tp saya rasa paklong kena hati2 bla bg komen..apa yg paklong cakap tu broadband swasta, tentulah coveragenya tak meluas...bla swasta tntulah coveragenya berdasarkan permintaan..jd mungkin paklong sorang je dlm kg yg guna broadband tu..projek yg paklong kata tu takde kena mengena dgn apa yg paklong alami...terkilan gak bla paklong cakap gtu, lahir dr seorang pendidik, ptt paklong siasat dulu sblum buat kenyataan..maaf kalo saya menegur paklong..sbb statement paklong dibaca oleh semua org, jgn smpai nampak sgt "kejahilan" kita..tmbhn bila keluar dr mulut seorang pendidik..maaf pak long

arif berkata...

cara2 nak mendapat kan line broadband dengan memanjat pokok kelapa macam berok...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...