Kengkawan ( المرافقون )

Rabu, 16 Jun 2010

Budaya Orang Banjar.

Salam semua..

Lama aku tak buat entri.Maklum la cuti sekolah. Cuti segalanya. Rehatkan minda. Kali ni aku muncul lagi dengan entri ala-ala kebudayaan.


Aku nak cerita tentang gambar kat atas tu. Ni la budaya orang banjar. Dalam bahasa banjar dinamakan ”bepukung”. Orang banjar kalau nak bagi anak kecik tidur nyenyak akan buat macam ni la. Tapi kemahiran ni bukan semua orang boleh buat. Budaya turun-temurun ni masih lagi dikekalkan oleh masyarakat banjar.


Kata Kulaan : Jom belajar kemahiran bepukung.

44 ulasan:

n@m@n berkata...

paklong orang banjaq ka? ;)

cikgu isza berkata...

kawan saya ajar ayat ini..
ketereheng2.. ilah walid tuhak..
tah betul ejaannyer ke tah..
dia bagi tahu maksudnya.. senyum2.. macam monyet tua.. betul ke?

guringan paklong.. :)

pak long berkata...

salam buat naman..
haah..kawey ore banjar...
nanti nak buat kamus
Klate - Banjar..tungguuuuuu

pak long berkata...

salam buat cikgu isza..
waa...pandai aaa bersurah banjar..
guringan..fuhh teror tu..

kakpah berkata...

salam. kawan kakpah dulu tidurkan anak dia macam ni. terjerit kejap bila kakpah tengok. Ialah.. tak biasa.
skarang anak tu dah ada anak dah. tak taulah dia amalkan kaedah ni lagi ke tidak.

azieazah berkata...

Salam PAKLONG Kulaan..

saya memang orang Banjar, mak ayah memang cakap Banjar tapi dgn kami kurang. Sbb tu saya tak berapa pandai, tap sangat teringin nak belajar balik.

Berpukong ni memang kami amalkan sejak kami kecil lagi.

Ohhh rindunya nak bersurah Banjar...!

annie berkata...

salam pak long, silap2 anak tu boleh cekik tu, dah kes penderaan pulak..

Tapi budaya diorang dah lagu tu, diorang taulah nak buat mcmana kan, yg sy dok risau awatnya..pak long naaa.......heheehe

zureen @ mama berkata...

Macam best jer bila tidur begitu..

Hubby zureen pun banjar jugak so masa kecik2 memang cara tidurnya begini..he3

mamarempit berkata...

Pak Long....adik badik kami sunyaan bapukong...amon udah bisa baduduk....umah maandak di dlm "balan"...dulu2 kadadak walker.... :p

♥cybermummy♥ berkata...

cara yang unik untuk tido kan anak.
tapi macam gerun tengok . ngeee

Zura berkata...

ooo...cm tue erk...

sonata anak kancil berkata...

tu tidur sambil duduk ka? tak terpeleuut ke kakinya??? saya suka makan burasak! baru belajar dengan orang banjaq sama ikan asam + sambal ikan bilis = sedap!!!

helena's berkata...

yeke..comelnye paklong!haaha tp nampak macam terseksa pulak baby tu..

SyimaSyaz berkata...

bahasa banjar
guring = tido..

arwah atuk saya orang banjar

maiyah berkata...

camni ke.. mcm best le..

Aida Ali berkata...

Cutenya dia

izazin berkata...

Tak ke cekik budak tu paklong?

Nida berkata...

pernah tengok cara tidur begini, tapi baru tahu nama adatnya..

E.d.Y berkata...

saya org banjar..mmg ada benda ni...dulu mak buat kat anak buah...xtau lak ni org banjar punye budaya...im proud to be banjarian...hehe

iBu...gUru berkata...

salam pak long
pernah tengok gak.......... rasa kesian jer kat baby tu ....... selesa ka dia

pak long berkata...

salam buat kak pah..
pertama kali memang terkezutkan kak...apa lagi budak kecik buat cam tu....

pak long berkata...

salam buat azie....
waaa..terjumpa kulaan..bestnya..nanti kalau nak belajar besurah banjar..pak long ingat nak buat kamus vedio bahasa banjar-melayu kedah-melayu klate...tungguuuuuuu

pak long berkata...

salam buat annie...
kalau baby tidoq cam ni....tak mudah sakit perut...dia sedap macam kena peluk jer....best tu

pak long berkata...

salam buat zureen...
waaa.dah biasa nengok aaa menda ni....tak nak try belajaq..?

pak long berkata...

salam buat mama...
nyaman nyak amun pandai bapukung...guring gin janak...nyaman nang umak handak bagawik...

pak long berkata...

salam buat cybermummy...
sekali nengok cam gerun kan mama...tapi alah bisa tegal biasa..

pak long berkata...

salam buat zura...
tu la ceritanya....saja nak pertontonkan budaya orang banjar..

pak long berkata...

salam buat sonata...
dah pro buat mana nak terpeleot kaki baby tu...
burasak....lama tak dengor perkataan tu...hehehehe

pak long berkata...

salam buat cik hel...
nampak zahir jer tersiksa..batin bahagia tu....hehehehe

pak long berkata...

salam buat syima...
waaa..pandai bersurah banjar...
kulaan niring semuaan tekuriheng....

pak long berkata...

salam buat maiyah...
nanti nak buat demo cam mana cara nak buat menda tu...

pak long berkata...

salam buat kak aida..
cute sebab dia selesa bepukung..hehehe

pak long berkata...

salam buat iza...
tak der tercekek...pro yang buat mesti la teror...klassssss kan iza..

pak long berkata...

salam buat nida....
ni la sebenarnya bepukung....tido sambil duduk..sempoi kan nida..

pak long berkata...

salam buat edy...
bahagianya tahaga kulaan...
hidup kulaan...
hidup banjarian...
jom makan wadai kiping..

pak long berkata...

salam buat ibu....
tak tersiksa...dia bahagia n syahdu tu kalau buat cam tu....cam kena pelok..hangat suam-suam..huhuhu

pakcikLie berkata...

Salam angahnya..baru sawat melawat blog paklong..aurran sikit..tu am bila malihat bepukungan ...handak maulah kada bisa..nyaman banar pang si Umma, anak guring janak.

pak long berkata...

salam kulaan...
bah rami banar makan urang aroh...hingkat jua tahaba nansanak awan kulaan parak...

Eza Rashid berkata...

hahahah,,,sy orng bnjar...bru bbeberapa hr lepas wat catatan pcl bnjar,,,bace lah klu free,,,,,thx,,,mmg pggil pukung pown,,,

pak long berkata...

salam buat eza..
terima kasih kulaan sebab singgah kat blog pak long...
nanti kita ziarah blog kulaan tu..

Nolee Zahari berkata...

wah wah. mcm ni ek banjar. baru tahu. boyfriend sy org banjar jgk. hehe. nanti nak selidik la pasal banjar ni huhu :D

pak long berkata...

salam buat nolee....
bagus tu..selidik jangan tak selidik...moga terus berbahagia

::SizuKa:: berkata...

sizuka orang banjar. tapi tak pandai sangat cakap banjar. arwah tok pernah buat pukung kat cucu dia a.k.a my little cousin. memang lama gila tido...walaupun kita seriau tengok, tapi si comey tido lena sepanjang masa...hahha~

akuzle ayu berkata...

cemana teknik yg btui tuh, Paklong? kelebihannyer plaks? Maklong ore klate kor? dlu kt skola lama, ada kwn ckp sy neh Jawa-Klate psl suka guna 'vocab' org2 jawa... mmg besh blaja dialek/bhsa yg lain dr sendiri punya kan? hehehhehe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...