Kengkawan ( المرافقون )

Jumaat, 14 Mei 2010

Duit Lima Ringgit.


Duit..duit..duit..semua kena ada duit. Banyak perkara yang kita boleh buat kalau kita ada duit. Oleh itu, duit memang diperlukan oleh semua yang bergelar manusia. Kecik nilainya pun orang kata duit.



Tapi kita sedar atau tidak kadar kualiti duit kita. Kalau buat pembaharuan kita kata hebat. Sejauhmana kualiti pembaharuan duit 5 ringgit tu memberikan impak positif. Aku cerita tentang wang RM5 yang bentuk ala-ala plastik. Duit ni aku rasa memang pelik...kalau lihat duit tu tak tahu dimana ciri istimewanya.

1.Kalau bab tahan...duit ni la yg mudah koyak.

2.Kalu kena lipat....bentuk dia akan ikut lipatan tu la sampai bila-bila.

Aku jadi pelik kenapa banyak pembaharuan yang selalunya menyusahkan pengguna. Slogan mesra rakyat tak tahu la dimana kita nak letakkan.

Kesimpulannya kita dapat katakan bahawa jika kita ingin membuat pembaharuan pastikan semua pembaharuan tu tak menyusahkan rakyat jelata.

33 ulasan:

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr berkata...

nak duit pak long,,,

hehe..

nanti join skali ye gathering tu,,

=)

pak long berkata...

salam..
ok..tunggu kiter nak kirim duit tu..
insyaalah akan ke majlis tu..mekasih banyak..

|| NaFiRaa || berkata...

uik.. nape susah plak pak long??? ai suka duit 5 ringgit tuh~ ke ai tak perasan kelemahan dia..:)

Mak Su berkata...

duit rm5 mmg mudah koyak :(

~ ReD ~ berkata...

dalam kemajuan pun masih ada kekurangannya...:D

tehr berkata...

duit rm5 ni... kalau kumpul lama2 jadi banyak

...di malaysia yang kita sayangi ni ramai yg nak tunjuk pandai [terutama yg baru naik pangkat] sedangkan idea hanya bernilai rm5 je

helena's berkata...

salam..

paklong,,pasni apa kata paklong hantar cadangan ke kemneterian ke..pasal issue duet nih..

pastu saya cadangkan cadangan di tutup!herhehe

azieazah berkata...

Memang, saya pun pelik kenapa not RM5 ni lain dari not lain... nak buat waterproof kot...

♥cybermummy♥ berkata...

alhamdulilah , duit kat sini walaupun plastik tapi tak lah cepat koyak dan untuk bekas lipatan tu boleh je ilang degan menggosok duit tu ngan iron baju dengan kepanasan yang sederhana .

~~zAnAfAhMi~~ berkata...

pak long boleh jadi penyiasat nih!
hidop paklong!!

maiyah berkata...

tnpanya nk kene guna trus hehe, x thn lama kalo dok dlm dompet ngeee

miss lolly a.k.a luvfareda berkata...

Xsukelah duit rm 5 yg baru. kurang kualiti

|| nemo mimosh || berkata...

rm5 je ke? lagi lagi lagi??

sitinorafatien berkata...

NK duit....sengkek skrg..hahahaha...
duit sememangnye berharga....

Nida berkata...

Lama tak pegang duit ni... maklumlah sejak cuti tanpa gaji.. agak2 kalau ada duit RM5 yg koyak.. bak sini bg kat Nida..hehe

Aida Ali berkata...

Duit RM5.00 guna bagi kat anak sedara bila hari raya

adiwarnatasya berkata...

Salam Pak Long:)
Cik Adi kembali berblog semula...
Ritu bz bangat...

*Cik Adi pon suka duit RM5 tu:)

missgee berkata...

Bila bertukar pemimpin..
maka bersedialah ngan
pembaharuan2 yang dicipta..

P/s: Ingat lagi syiling RM1.. Owhh!!skrg suda takde

blueCITY® berkata...

paklong,
rm5 baru mmg hampeh, lalalal..

maaf lama tak singgah sini
hmmmm..
sukar utk beri alasan
mmg semuanya alasan
hanya diri yg tahu
disini
saya ingin ucapkan selamat hari guru buat paklong,
teruslah menjadi guru yg diysangi dan dihormati anak bangsa

joeamir70 berkata...

duit lima ringgit tak tahn haba panas, akan jadi meremot bila dekat dgn api. Nilai depa dah memang nilai RM5, nak buat mcm mana?

a kl citizen berkata...

saya ok je dengan duit rm5 tu...
lipatan tu tak menjadi masalah sangat..
bab koyak tu je.. tapi jarang pulak jadiknya
mungkin sebab saya pegang duit ni ngan penuh kasih sayang... ><

*ganas gak pak long pegang duit ya..

pak long berkata...

salam buat nafiraa..
tu semua dari sudut pandangan masih-masing...tak sama kan nafiraa..

pak long berkata...

salam buat mak su..
betui kata mak su...nama jer plastik..tapi mudah koyak..

pak long berkata...

salam buat cik RED..
terlalu banyak kekurangannya...sebab perancangan yang dibuat banyak bercampur ehem-ehem..

pak long berkata...

salam buat tehr..
betui tu...nak tunjuk pandai tapi akan menyusahkan orang lain...

pak long berkata...

salam buat cik hel..
ko memang teror la....nanti pak long buat cam mana cik hel cadangakan tu..

Aus MeLankoLik berkata...

agakla , cantik tapi cepat rosak , hahahak .

Cikgu Ruqaya berkata...

salam Pak Long
terima kasih sudi follow teratak terbiar saya itu.Harap tak terlambat, Selamat Hari Guru buat Pak Long

pak long berkata...

salam buat AA...
haah kan..ingat kita nak soping pakai sampan kot...hehehe

pak long berkata...

salam buat mummy..
tu la..kat sini pembaharuan yang haru namanya...klassss kan..

pak long berkata...

salam buat miss lolly...
kita sokong cik lolly...idup cik lolly..

pak long berkata...

salam buat nimo...
ada..duit syiling RM1 yang dah jadi arwah...kan ugi tu...

pak long berkata...

salam buat siti...
nanti kita kirim kan gambor duit lagi besor...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...