Kengkawan ( المرافقون )

Khamis, 22 April 2010

Tak Rasa Tak Tahu

Bercakap bab internet ni memang seronok dan menunjukkan satu kemajuan yang hebat. Tapi kita perlu tahu apakah masalah-masalah yang akan dihadapi oleh pengguna internet. Berdasarkan pengalaman sebagai pengguna internet, kini aku tahu banyak perkara yang mencabar minda dan kesabaran semasa melayari internet.


1. Masalah kabel dicuri merupakan masalah paling mencabar bagi pengguna internet. Sekiranya kabel dicuri ia akan merencatkan penggunaan internet.



2. Penggunaan internet dengan line Streamyx pun boleh menaikkan suhu kemarahan sekiranya nada dail telefon ada tapi lampu ADSL kat router kita tak menyala. Ini bermakna line stremyx kita dah tak ada. Jadi internet dah tak berfungsi. Suhu kemarahan semakin memuncak.




3. Paling hebat kalau kita dengar iklan..”sudah potong”...pakai la P1 max. Ni pun satu cerita lucu berbaur kemarahan. Aku pergi la tanya kepada pengedar broadband. Tapi agen akan tanya, ”En. tinggal mana ? ”...aku cakap la, ” gua tinggal kampung dalam punya”...agen boleh cakap ” sana tempat liputan tak meluas ma”...lagi membara. Maknanya broadband ni boleh guna tempat tertentu atau dengan lain perkataan kawasan bandar jer. Jadi penggunaan broadband ni boleh menambahkan suhu amarahku.....





4. Jalan paling selamat kita guna STREAMYX. Selamat sebab selagi ada talian telefon kita boleh layan internet. Tapi yang sadisnya kengkadang line ni pun ada gangguan. Lambatnya mengalahkan kura-kura yang demam kura tahap kritikal. Panas jugak hati kita sebagai pengguna internet.





Pesanan pengguna : Tak pakai internet pun...lu kena jugak bayar bil .....







36 ulasan:

n@m@n berkata...

nasib baik streamyx sini ok pak long..hehe

iBu...gUru berkata...

salam pak long
kat PB ok jer pak long

Armyrule berkata...

aktiviti xbermoral curi kabel ni mmg menyusahkan...time praktikal kat TM tahun lepas, kecoh jer pasal ni staf TM...xtau lagi camna diorang nak tangani lagi

blueCITY® berkata...

salam,
hehheheh..

den org baru yg guna berukbend ni,
tak puas hati sgt ar, line slow cam siput sedut jerk, kdg2 terus cam siput babi, hahahhah..
bil kena bayo penuh kan?
menci!!!

pak long berkata...

salam buat naman...
kat bandar line ok..kat ulu ni biasa la..anak tiri...

pak long berkata...

salam buat ibu guru..
parit buntaq kawasan pekan ok la..kat selinsin ni org kampung..depa ingat mana ada penguna tegar tenet...sedih tau ibu...

pak long berkata...

salam buat myrule...
betul la..naper sampai sekarang tak boleh selesaikan masalahni...pelik kan..

pak long berkata...

salam buat cik biru..
kira cik biru dok bandor...kalau kampung mau jadik siput vavis yang asma..hehehe..semput terus..

naz berkata...

tempat gua ok je pak long? lu bayar separuh separuh kot? haha

pak long berkata...

salam buat naz...
gua bayor cash n carry tau....tapi khidmat cam hampeh...

cikgu isza berkata...

salam,
mula2 guna punyalah hebat.. semua clear.. bila dah lama2.. clear jenis kedua pula..huhuhu

pak long berkata...

salam buat isza..
betul tu....dah lama servispun tak seberapa..untung jer yg nak...

Misz berkata...

salam tuk semua..
huhuhuhu cerita pasal kabel tuh..mmg mengharukan..
almaklumla dok kg..
ape lagi..kabel tuh monyet wat gayut la..
pkerja telekom tu sampai dah kenal..asyik dok kol wat laporan kabel putus...hehhehehhe..
tp skrg dah ok...
mintak2 sampai bila2 ok la..

annie berkata...

SALAM PAKLONG, 1st of all nak berterus-terang, jeleslah tgk banyak dapat award, mengalahkan siti nurhaliza..

2nd, mmg paklong, saya ni guna streamyx, mmg time elok, elok sgt2 tapi sensitif dgn hujan, klu lambat tutup time hujan, alamat terganggulah, muak lah si line 100 tu melayan aduan saya...

so, moral of the story, sapa2 yg guna streamyx, time hujan teruslah off sebelum temprature darah going upstairs !! HARAP MAKLUM !!

al-mankaraqi berkata...

salam ziarah!

bacaan bagus ketika suhu memang tengah mendadak naik nih hehehe.....

Mak Su berkata...

susah juga ni....saya ni dok kat ulu, huhuhu

::SizuKa:: berkata...

salam pak long..

saya pakai wifi kat ipta ni..
nanti kalau saya pakai streamyx, mesti suhu kemarahan saya sama dengan pak long...hehehe...

pak long berkata...

salam buat misz...
kabel kg pak long bukan monyet yang bergayut..tapi monyet berupa manusia yang mencuriknya...benganggggg

pak long berkata...

salam buat annie...
ala biasa la tu...annie pun glemour jugak...
memang kena berhati-hati guna line waktu ujan..berbahaya pada perahu kecil...hehehehe

pak long berkata...

salam buat al-mankaraqi...
yes..tepat sekali..kalau yang sama nasib ngan pak long memang naik suhu nya..huhuhu

pak long berkata...

salam mbuat mak su..
dok ulu kalau nak rasa pakai broadband..kena pikir 1000 kali...

pak long berkata...

salam buat sizuka..
ni mungkin boleh jadi panduan sizuka...

Norgadis Labuan berkata...

Salam cikgu. Pahit-pahit terpaksa ditelan, meski lambat mcm kura2 pun terpaksa sabar je... bil tetap jalan...

pak long berkata...

salam buat nor...
haah betul kata nor tu...apa-apapun kita terima seadanya...

POSH76 berkata...

ada berokband pun lombab cam kura2 huhu...tp bayo mesti nak ontime kalu tak potong2

pak long berkata...

salam buat POSH..
khidmat cam hampeh..bayar mesti ikut time...leceh la...

|| NaFiRaa || berkata...

salam pak long~
ai pakai p1wimax.. kadang2 bertukar jadik kure2 gak.. pastu mulalah ai plak nak tukor jadik ijau..

azieazah berkata...

Salam Pak LONG.. lama sungguh saya tak masuk mengomen..

Wah dah tukar karpet yer.. lawo..

helena's berkata...

salam.kat putrajaya tetibe tak p1 tak dpt paklong..meroyan saya kejap.haha benci tau!

miss lolly a.k.a luvfareda berkata...

Wakakakakakakakakakakakakaka.

percakapan kekuraaaaa tu lucuuuuuuuu :D

Kak Aidah berkata...

Salam Pak Long,

Zaman sekarang ni slogan "Customer is always right " dah tak laku lagi. Line internet slow ke, terganggu ke, takde line ke, cukup bulan bil tetap kena bayar.

pak long berkata...

salam buat nafiraa...
jadi ijau takut koyak baju jer..hehehehe

pak long berkata...

salam buat azie...
karpet tu bentang tuk azie la tu...amboi seronok berada dibumi mahsuri...

pak long berkata...

salam buat cik hel..
tu kat putrajaya dah tak dapat...kalau ulu cam pak long.mau kena hempok p1 tu..hehehehe

pak long berkata...

salam buat miss lolly...
tu kekura yg lom kena demam kura..huhuhu

pak long berkata...

salam buat kak aidah....
slogan sebenarnya semua nak masyukkk kocek toke jer..penguna ko punya pasal la...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...