Kengkawan ( المرافقون )

Selasa, 27 April 2010

Sapa Tak Mau Duit

Cakap sapa tak mau duit.....cuba habaq mai. duit sapa pun nak. Tambah dapat duit terpijak atau duit klik-klik. Bercakap bab duit klik-klik atau menjana duit dalam internet ni aku bukan la nak kondem mana-mana pihak. Ni adalah pandangan aku sebagai pelayar internet yang tak mahir....

kita selalu dapat email atau jemputan kengkawan untuk sertai carik duit mudah. Sekali baca memang best. Tapi kena ingat...ni bukan senang nak buat. Ingat senang-senang ker org nak bagi duit kat kita. Aku yang keja nelayan ni berhempas-pulas nak carik duit. Semua memerlukan kemahiran yang tinggi baru boleh labuh pukat ditengah arus laut.

Kat sini aku nak cakap bahawa menjana duit dengan internet ni banyak cabaranya....

Kita kena jengok dalam diri kita sejauh mana kita mahir dengan internet. Kalau setakat nak masuk fesbok, buat blog tu kira asas tu. Itu pun kalau salah ikut arahan kena rejek jugak. Inikan pulak yang melibatkan duit. Jadi secara jelasnya kita mesti mahir dalam pengendalian bab internet. Kita tengok yang berjaya tu semua pakar dalam bab-bab tu....kita yang tak pandai kena pikir banyak kali bab-bab ni..

Satu perkara penting kita kena paham..”cakap senang, nak buat tu yang susah”. Sesetengah bab cari duit dalam internet ni banyak selok-beloknya.. ada diantaranya kita kena login syarikat tu. Ni yang akan memeningkan kita. Seperkara lagi kita kena carik kawan ajak masuk. Ingat orang senang ke nak percaya bab-bab duit ni. Ni pun akan menyusahkan kita. Yang berjaya buat bisnis tu dia punya latar belakang bab dunia memang hebat.

Sebagai kesimpulannya, bab-bab mencari duit dalam internet ni memerlukan kemahiran dalam pengendalian dunia maya dan tahu jugak pengendalian kewangan melalui maya. Perkara ni bukan senang macam nak oder roti canai kat kedai mamak.

Kata kawan aku : ada duit cik abang sayang, tak ada duit cik abang melayang.

40 ulasan:

Miss Shizu berkata...

nk buat duit kat intenet memang mudah, tp kiter kene taw care yg tol2 ley tarik perhatian pengguna...

lagi satu, bende nh kene dengan minat kalau ta minat pown ta gune gak...
kalau da minat kene dengan sungguh2..jgn hangat2 tahi ayam jek...=)

nolyumar berkata...

Salam... Betol kata pak long tu. Internet ni jugak kena hati2. Kadang2 tu senang2 jer orang boleh tipu kite. Konon2 boleh jana duit ribu2 at last kene tipu satu sen pon tak dapat.

Chik Na berkata...

harapnya takde la rakan-rakan blogger yg terlibat dengan skim cepat kaya melalui internet plak... ade ulasan pasal tu kat website Ustaz zaharuddin.. tepuk dada tanya selera

Fina Fento berkata...

ada juga program yang betul. cuma pengguna tersilap tafsir. dia ingat masuk tu goyang kaki je duit masuk padahal kena usaha jugak cari orang la, promote la, etc etc..yang ni bergantung kepada si promoter tu jugak. kalo dia tak cakap awal2, org takkan tahu. pastu org dh join, kena buat itu ini..tu yang rasa tertipu..


- salute dengan kaum wanita yang dah pandai buat bisnes online. memang banyak. even dorg dah pandai manipulasi fb sebagai medium perniagaan..ada yang buat berbelas-belas ribu dalam masa beberapa bulan dengan jual barang kat dalam fb je..*tabik

Aus MeLankoLik berkata...

hahahak , nk buat duit gak , tapi kalau asek ngadap internet , nk study jadi susah lak , hahahak .

ayat last plg vogue , hahahak .

|| NaFiRaa || berkata...

salam pak long..
betol tuh.. sokong sgt ngan n3 pak long!!!
kena hati2 jugak.. takut tertipu~

helena's berkata...

pastu kadang2 bukan betul pon..tipu jek sebab zaman sekarang nih macam2 boleh buat kan..

cikhel takpenah layan email camnih..

pak long berkata...

salam buat miss shizu...
tepat apa yg miss tulis tu....kena kometmen pada menda tu...hapdate la kata org tenet...
mekasih banyak singgah blog pak long

pak long berkata...

salam buat nolyumar...
naga sedang nga-nga jer nak telan kiter....dapat ngap kenyang la naga tu..hehehehe

pak long berkata...

salam buat chik na...
ni bukan skim cepat kaya..ni skim capat kayap....sekali kena menangis tak berair mata...

pak long berkata...

salam buat fina...
meniaga barangan tu kira logik la sebab ada menda kita meniaga...contoh ada blog jual tudung ker...kita oder dia dapat duit..ok la tu..

pak long berkata...

salam buat aus..
ayat last tu ayat pengunci segala bicara...hehehehe

pak long berkata...

salam buat nafiraa...
jangan tipah tertipu dah ler...nanti tipah tipu NAFIRAA lak...sadis ko nafiraa..hehehe

pak long berkata...

salam buat cik hel...
kita tabik ngan pendirian gadis comel ni....ko sememangnya COMEL...

cikgu isza berkata...

kadangkala menda ni namanyer rezeki.. rezeki org ngan kita x sama.. kalau dah usaha tapi bukan rezeki pun tetap x menjadi milik kita

ALoNa Cintamaniszlite berkata...

Cari duit melalui internet?? hmm...kalo menjadi tajaan syarikat kat blog kita ke, melalui nuffnang ke, jual2 tudung, kain pasang ke..ok lagi..
tp jangan ler yg jenis kutip2 RM100, pastu kena cari org bawah lagi dan lagi...
Dh mcm sistem piramid sebenarnya..dijamin halal tp dlm undang2 tak didaftarkan dgn Bank Negara pulak tu. Pastu...bina ayat2 provokasi seolah2 memaksa seseorang tu join mcm dia. Kalo tidak..org tu bodoh laa, tak kesian anak bini laa...eeeeee...

Pengasas sistem ni sebenarnya yg untung berjuta2 duit...Bila2 masa aje dia leh tutup sistem tu dgn rasa tak bersalah.

-HanaMichi- berkata...

btol palong...pastu kene istikomah..kalo malas..x gune gak..kan palong kan?

pak long berkata...

salam buat isza...
kena banyak baca ayat seribu dinar...baru dapat..

pak long berkata...

salam buat alona..
jenis masukkan duit..pastu cari org..jenih ni la nak mampuskan kita..

pak long berkata...

salam buat hana....
haah kan hana...kita jadi kuli batak toke tu...waaaa tak sanggup hamba

Nida berkata...

Saya ni memang confirm takleh bisnes ikut alam maya ni... maklumlah buta IT..

~ ReD ~ berkata...

salam..

ayat kawan pak long tu yang best! hahaha

maiyah berkata...

sy pun itu hari cari gak kot2 ada lubang baikkkk, tp rasa mcm tak menarik pun

pak long berkata...

salam buat nida...
sama la... kita pandai jugak bab-bab tu...tapi tengok cerita bab duit tu...juling jugak mata...

pak long berkata...

salam buat Cik RED...
cik red jangan lak guna slogan tu.hehehehe

pak long berkata...

salam buat maiyah....
jaga-jaga jangan termasuk lubang berbahaya..naya oooo

Kunang-Kunang berkata...

Salam Cikgu

Kak ani juga tak terpengaruh dengan cerita duit mudah ni.

Mana ada duit datang dengan mudah. Lagi pun jangan pandang bab duitnya saja, nak kena kaji juga hukum duit tu. Halal haramnya.

Maklumlah kita nakkan rezeki yang berkat.

pakcikLie berkata...

patut la aku tak dapat satu sen pon lagi...rupanya buta internet..hahaha...

pak long berkata...

salam buat kak ani....
betui kata kak ani....halal dan haram datang duit tu kena jugak tahu...

pak long berkata...

salam buat kulaan...
banyak kena belajar lagi bab-bab ni...ngalih maulahnyak..

Norgadis Labuan berkata...

Salam cikgu... Cari duit kat internet pun kena hati2, ada yg betul ada juga yg menipu...

~ ( LayDee_N ) ~ berkata...

ouhh.. pak long nelayan rupanyer. hahaha.. uiks.. gelak lak sy nih. x baik!
bab2 duit internet ni, mmg x de yg senang. dah cuba 2 3 jenis da.. clickbank wat ever tuh mmg dah btahun2 join, income ada la cukup2 x de la sampai 5 6 angka.. syukur dgn rezki yg ada.
perlukn masa.. tipu la bru join then dok dpn computer 2 3 jam dah ade masyuk.. mmg x de! byk kene korban. kene fokus dgn apa yg kita buat, then kene bkorban lbh masa utk bljar benda baru utk improve.
Pendek kata, IM satu benda yg sgt complicated kalau ilmu kita tlalu cetek.
pak long, naper pak long x buat n3 psl khidupn nelayan d laut? hehehe.. ni khidupan nelayan dpn computer la..

DDrfauziah berkata...

Aslmkm.
Hmmm ... dah berselang hari juga kita tak sempat saling menjengah ya?
Itu la dia! ... byk org mencari duit senang, tp byk sgt cara yg dicuba/teroka tu tdk bermoral & salah ethikanya. Jika teknik betul pun, masih belum baik; halal & haram mesti diambil kira!
... ish, dah mula lecture pula ... :)

pak long berkata...

salam buat nor...
kita sokong apa yg nor kata..berhati-hati dengan menda ni...banyak syak dari yang real...

pak long berkata...

salam buat laydeeN...
mekasih banyak kongsi pengalaman tentang menda tu..moga jadi penduan buat diri ini...
pak long ada buat en3 tentang laut..ada kat en3 lepas-lepas..

pak long berkata...

salam buat kak G...
syukur dengan panduan akak tu..kena pikir soal hala dan haramnya..
mekasih banyak buat kak G

azieazah berkata...

Setuju.. Kalu pandai buat duit thru internet, tak cekap pun payah juga..

elok-elok himpun ribu riban, tup-tup kena rompak melalui internet juga.

tiap kali dapat email ala-ala buat duit camtu, baca tajuk jer saya dah delete dulu...

miss lolly a.k.a luvfareda berkata...

mane mane p0m kne usaha :D

pak long berkata...

salam buat azie...
kita pun nak ikut cara azie la....mekasih banyak wahai pakar motivasiku..caya la..

pak long berkata...

salam buat miss lolly...
memang yer kata miss tu..usaha tangga kejayaan...rumah pun kena ada tangga..baru dikatakan berumah-tangga..hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...