Kengkawan ( المرافقون )

Khamis, 29 April 2010

Cukai Pendapatan Datang Lagi...

Kalau org keja gomen mesti tahu Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), Lu orang wajib kena isi borang tafsiran ma....kalau tidak lu org kena denda. Wa sudah bukak ini borang....fuyooo..bukan calang-calang org boleh jumpa ini borang ma....silap-silap klik lain site lu dapat...lu nanti nangis.

Gua nak cakap sama LHDN...lu mau duit kita orang..lu kena kerja sikit ma...kasi la kursus macam mana mau hendel ini borang ma...disekolah kita ada GURU DATA ma...ini orang kita khas suruh buat kerja isi borang maya ...lu panggil itu guru kasi kursus bagi paham kaw-kaw punya......nanti dia balik sekolah dia cerita la sama lain cikgu...Hello LHDN..lu ingat semua org boleh hendel internet ka.....wa ingat ada dalam 50% cikgu tarak mahir isi fom internet ma...termasuk gua....

Jadi lu sudah buat ini sistem canggih....lu kena la ajar sama orang macam mana mau setel ini fom..ni menda wajib mau buat ma...talak buat kita kena saman...tapi ini kerja manyak rumit ma...1 Mei sudah mau tutup...kalau ada orang LHDN baca gua punya blog..lu pikir la cadangan gua ni....kita kerja separuh nyawa...luit mau kasi lu orang....lu orang mesti la kasi senang kita mau bayar ma...LHDN jangan kasi susah...buat borang senang-senang saja ma...gua ingat macam bayar bil api lagi senang ma...


















Gua mau cakap : Lu mau sinang, gua pun mau sinang. sama-sama sinang ma. Luit gua lu mau.. kasi la gua sinang kelija.

30 ulasan:

Kunang-Kunang berkata...

Salam Cikgu,

Kak ani pun masih ada perkara belum selesai mengenai pendapatan ni.

azieazah berkata...

Seronok kalu termasuk golongan yang tidak layak dikenakan cukai ni, kan? huhuhuhu

♥cybermummy♥ berkata...

selamat saya tak keje so memang tak payah nak isi borang pendapatan . ngeee

|| NaFiRaa || berkata...

salam pak long..
saya x layak bayar cukai..lalalala

pak long berkata...

salam buat kak ani..
ya ka...takut kena saman jer..hehehe

pak long berkata...

salam buat azie...
yesssss..rasa lega....gaji yg dapat tu abis makan jer...tak der lebih punya kan azie..

pak long berkata...

salam buat mummy...
mummy kira ditanggung makan pakainyer...best tu...

pak long berkata...

salam buat nafiraa....
bestnya kalau tak layak bayar cukai...

~ ( LayDee_N ) ~ berkata...

haishh.. LHDN ni... byr nak cepat jer.. tp jlnraya msh gak blubang2... for sarawak laa.. kat smenanjung ok jer kot.

pak long berkata...

salam buat laydeeN....
cukai jer ambil cepat...semua masyuk kantong ehem-ehem jer tu..

iBu...gUru berkata...

salam pak log
sonoknyer......... terlebih bayar RM552

maiyah berkata...

sy sinang tatak byr apa2 lalala

helena's berkata...

saya tak isi lagi paklong....hehehe

Tokan berkata...

tima kasih pak long ziarah kita...kitapun baru ja isi form LHDN smalam...kg kita di sana juga...tringat2 smbilang kuala gula...

NichKhun berkata...

kadang2 penting nye user manual dan user friendly tu..
huhuhu

Nida berkata...

saya tak pernah pi bayar cukai pendapatan, sebabnya cik abang tolong pi bayarkan...:)

Norgadis Labuan berkata...

Salam cikgu,
Saya yg tak kerja ni pun pernah terima surat cukai pendapatan huhuhu....

pak long berkata...

salam buat ibu guru...
best la ibu cam tu....tak gaduh pi bayaq dah..lega la..

pak long berkata...

salam buat mayah...
waaa..ini yg buat gua jeles sama lu maiyah...

pak long berkata...

salam buat cik hel..
baik cik hel pi isi..tidak kena saman...

pak long berkata...

salam buat tokan..
ooo....org kg ita ni..
kat mana tu...jom layan gewang siakap

pak long berkata...

salam buat nichkhun..
mekasih singgah kat blog kiter..

pak long berkata...

salam buat nida...
fuyoooo..bahagianya ko nida....kim salam ngan cik abang..

pak long berkata...

salam..
mereka ni main terjah jer antor borang...

DaHLia berkata...

hahaha... sabar je tau paklong ni...dah jadi macam Along :P

Guru Data ni xsetuju dengan cadangan tersebut..hee...pening ooo nak ngajar cecikgu ni..mesti tiap tahun nk kena ajar sokmo..

p/s : Cikgu ini pun tak isi pun e-filing tu..haha.

pak long berkata...

salam buat cik dahlia...
aikkk tak buat tafsiran LHDN...jaga-jaga..nanti kena saman..

anismi berkata...

Salam Pak Long...
Kalau kita keje dengan kerajaan...tak setuju camne pun kena bayar jugakk...
Tapi saya dah bayar dengan efiling dah 4 thn... yg mula2 tu penat ckit nak kena banyak isi... thn seterusnya.masukkan pendapatan je... kita terus dapat tau berapa yg kena cukai....ni pun masuk sudah online... last minute pun jadikkk..

pak long berkata...

salam buat anismi..
tengok kena cukai tu yg buat kita terkezuttttttt....

joeamir70 berkata...

Betui paklong, itu guru data 12 waktu seminggu la kena tlg isi. Cikgu yg tak pandai internet TAPI cuma pandai pegang cangkul dan cuci tahik burung kena la pi krusus internet supaya minda lbh terbuka dan tak payah KEPO pasai orang! Cuba paklong ushar blog saya, ada post baru saya upload video, terer dak? Saya belajaq kat paklong la! Thankkayu!!!

pak long berkata...

salam buat nana..
kita kasi dia terkezut sikit dengan geng poyo tu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...