Kengkawan ( المرافقون )

Selasa, 13 April 2010

Sambungan Episod Mengantuk.

Penyakit Asma (Asthma)

Penyakit Asma (Asthma) adalah suatu penyakit kronik (menahun) yang menyerang saluran pernafasan (bronchiale) pada paru dimana terdapat peradangan (inflamasi) dinding rongga bronchiale sehingga mengakibatkan penyempitan saluran nafas yang akhirnya seseorang mengalami sesak nafas.

Sumber : kliksini



Compressor Nebulizer.



Ni la hero aku yang sedang memakai menda tu. Dilakukan dipusat kecemasan Sepital Taiping.Sedut dari Jam 11.00 malam dan selesai jam 2.00 pagi. Tapi alhamdullilah dah ok dah.




Peneka yang bijak bistari. Aku ucapkan tahniah. Aku hanya sekadar ucap tahniah dan mendoakan kalian dimurahkan rezeki.



Kata penaja : Mencegah lebih baik dari merawat.

20 ulasan:

::SizuKa:: berkata...

salam,,
waduh...ini ke upanya..baru tahu...tak pernah tengok lagi before ni...main hantam je teka..kata mesin air...hahaha...

Kak Aidah berkata...

Salam Pak Long,

Anak sy yg perempuan pun asthma jugak. Dulu masa dia kecil hospital dah jadi macam rumah no 2 kami. Pd 1 hari ada sorang Dr cadangkan sy bawak dia pergi belajar berenang dengan jurulatih yg bertauliah. Sy ikut cadangan Dr tu alhamdulillah hingga sekarang asthma dia tak lah seteruk dulu. Kalau dia kena pun setahun sekali. Sekarang ni rasanya dh hampir 2 tahun dia tak kena lagi. Rupanya kalau belajar berenang cara yg betul, jurulatih tu akan ajar teknik pernafasan yg betul.

n@m@n berkata...

dulu kawe paka jugok..tapi bila doh besar ile doh..

azieazah berkata...

Tumpang simpati.... pesakit asma mesti jaga selalu, takleh terdedah habuk... kan?

iBu...gUru berkata...

salam pak long
alhamdulillah.......... ok dah hero pak long tu

blueCITY® berkata...

salam,
adik badik saya juga ramai yg ada asma. penyakit keturunan la kiranya. kakak adik seme dah guna inhaler. saya cuma hidung sumbat kalo kena ekon, habuk jerk. belum kronik sgt..
anak2 buah pun dah ramai yg guna gas dan inhaler ni..
kdang2 kesian bila saya tengok kakak bila time dia kena tuh..
kesian!!

adiwarnatasya berkata...

Salam Pak Long...
Saya pon ada Asthma jugak Pak Long.

"Alhamdulillah anak Pak Long dah cihat:)"

annie berkata...

ucapan tahniah kesian utk mereka yg membuat tekaan salah tak de ke paklong?? huwaaa.....

MAMASYAZA berkata...

wahhhh bestnye...tepat tekaan saya tu. anak saya kalo batuk berkahak, kena gak buat nebuliser, utk pecah n cairkan kahak. tq atas ucapan tahniah tu....sronok walopun tak dpt hadiah

pak long berkata...

salam buat sizuka..
tak pa la...ni kita kongsi pegalaman..

pak long berkata...

salam buat akak..
Dr. pun ada cakap cam tu..nanti nak pi kelab renang ngan hero kita tu..

pak long berkata...

salam buat naman...
kawey sera lagu tu jugak..dah besar ilaey la nyakit tu..

pak long berkata...

salam buat azie..
mekasih banyak...
kena beringat cam azie kata tu..

pak long berkata...

salam buat ibu guru..
mekasih banyak buat ibuguru..

pak long berkata...

salam buat cik biru..
haah kan..ni penyakit keturunan..
atok sebelah mem pak long ada nyakit tu...

pak long berkata...

salam buat adi...
org yg biasa kena akan tahu la kan..
mekasih banyak buat cik adi..

pak long berkata...

salam buat annie..
nanti nak pikir..hehehehe

pak long berkata...

salam buat mama..
dah agak dah..mama mesti ada pengalaman bab ni...

♥cybermummy♥ berkata...

alah cian nya .. semoga anak pak long tu cepat sembuh ye.

helena's berkata...

salam paklong..camane keadaan hero paklong?okey dah..

asthma nih serius jugak kan kes dia..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...