Kengkawan ( المرافقون )

Sabtu, 24 April 2010

Istilah ber "Kawan”

1. kawan tu bukan mcm CHIPSMORE ..

kejap ade kejap takde.. .

kata pak long : sebenarnya kawan tu mungkin sibuk, tu kejap ada kejap tak ada




2. kawan tu bukan macam KERETA .
Rosak sikit,jual. .. ambik kereta baru.. .

Kata pak long : tak tergamak buat kawan macam ni, nanti org buat kat kita cam mana rasa.




3. kawan tu bukan macam PELANGI .
Hari cerah takde.. . hujan gerimis baru muncul...

kata pak long : gerimis maksudnya sedih, jadi kalau ada kawan macam ni kita diantara yang paling bertuah.




4. kawan tu bukannya macam BARANG KEMAS .
Waktu baru beli pakai. .. Dah sengkek gadai...

kata pak long : jenis kawan mata duitan. jenis ni mulut sentiasa manis tapi sebenar racun berbisa.



5. Kawan tu bukan macam BANK .
Bila dah takde duit,pegi kat sana ambik. ...

kata pak long : kawan jenis bank ni bagus jugak, boleh tolong time susah. satu diantara berjuta lemon.


38 ulasan:

Aida Ali berkata...

Kawan yang sebenar-benar kawan akan menjaga hati dan perasaan kawannya

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr berkata...

sering tertanya-tanya adakah kita ni seorang kawan yang baik?

nolyumar berkata...

aduh, saye sekarang tengah ade prob dengan kawan. sakit hati bile kawan yang kiter percayer rupnyer tikam kite habis2an kat belakang. dh la tengah exam, ditambah dengan tekanan macam ni. saba je lah....

annie berkata...

paklong, ni bukan kes perasan ni tapi saya rasa saya jenis no 3 kot, air mata saya utk semua....boleh share apa shj dgn saya, saya akan turut serta mengikut situasi..

pak long berkata...

salam buat kak aida...
memang mengharapkan kawan macam tu la kan kak aida..

pak long berkata...

salam buat gadis....
jangan la cam tu...stedy sis..

pak long berkata...

salam buat nolyumar...
kawan jenis ni la yang kita takut...
talam bermuka-muka...

pak long berkata...

salam buat annie...
adussssss..bahagianya dapat kawan ngan annie...klassss dan bahagia gitu

aRoL berkata...

kawan saya ada dalam kategori 1 tu, memang diorang sibuk tapi tak tau le kot-kot buat sibuk he..he..

cikgu isza berkata...

salam paklong,
jangan kawan jasi lawan..huhuhu

missgee berkata...

Kawan bukannya lawan..
Tak payah rebut2 peluang..
Rezeki Tuhan cukup untuk
kita ramai2 makan.. :)

kakpah berkata...

kawan sejati susah dicari...

azieazah berkata...

Jika kawan dah tak sudi, buat apa nak nanti lagi...

ahli keluarga pun penting juga...

pak long berkata...

salam buat arol...
tapi kalau kawan tu ingatkan kita dia tetap hubungi kita...

pak long berkata...

salam buat isza..
kawan tak nak lawan..huhuhu

pak long berkata...

salam buat missgee...
best la falsafah ko missgee...

pak long berkata...

salam buat kak pah...
betul kata akak tu....

pak long berkata...

salam buat azie...
keluargaku syurga ku..bestttttt kan..

|| NaFiRaa || berkata...

best jugak kalo ade kawan bank..muehehe senang nak wat loan~

pak long berkata...

salam buat naferaa..
haah kan....banyak hengget leh dapat...bahagianya

Lia3003 berkata...

friends act by many act and lost by the only one..he3,

Othman Juliana berkata...

sekarang ni ada satu trend: BFF (best friend forever). Oh, ok. I have a good friend, a great one to be specific. but we never declare ourself as BFF or such (mcm orang skang slalu dok buat, dok heboh2 bgtau semua org kat FB/FS/etc). Dalam hati kami tahu, we are not only BFF, but we have so much more then that :)

DALILA MISMAN berkata...

best kalau dapat ramai kawan...
waktu suka dan duka bersama

::SizuKa:: berkata...

kawan biar 1000,
kasih biar 1 =)

~ ReD ~ berkata...

yang penting pandai2 lah pilih kawan...;) jangan sampai hidup sendiri lingkup kerana kawan

Nida berkata...

Memang susah nak cari kawan sejati.. yang saling faham memahami..

Tanpa Nama berkata...

kena belajaq dgn paklong la edit gambaq sampai gambaq budak yg tak brapa cute blh jadi cute.BETUL TU paklong, kawan tak blh kudukut ilmu mcm mamat yg risau paklong jijak dia nanti.

fa10 berkata...

org kata berkawan biar seribu..
tapi nak cari kawan yang serasi tu susah juga, kalau kecil hati sikit tu biasalah kan?

pak long berkata...

salam buat othman juliana..
fuhh memang dasat ko punya pendapat..kita tabik la...

pak long berkata...

salam buat Lia...
teman tapi mesra..hehehe
biarlah satu jer pojaan ati...

pak long berkata...

salam buat dalila...
susah kan nak dapat kawan cam tu....kalau betul-betul ong jer baru boleh dapat...

pak long berkata...

salam buat sizuka...
yesss zerrrrrr....ko memang pandai sizuka...kawan jangan tak kawan..

pak long berkata...

salam buat cik RED...
tepat sekali kata cik RED....kawan biar ada hikmahnya...biar kita mendapat sesuatu dari ber "kawan"

pak long berkata...

salam buat Nida..
memang susah la nak dapat kawan sejati..kalau beras sejati mudah nak dapat...hehehehe

pak long berkata...

salam buat yg takbernama..
betui kata hang tu...jangan kedekut dengan kawan.terutama ilmu yg bermanfaat...

pak long berkata...

salam buat fa10...
fuhhh..memangggg la susah nak dapat kawan yang serasi...kena selalu SCAN setiap kawan kita tu...

helena's berkata...

sedih pulak saya baca paklong.huhu

kawan is more important than everything beside family kita.kalau dengan pakwe pon saya akan pilih kawan.bukan semua bende kite leh kongsi ngan pakwe tapi dengan kawan boleh.. :)

pak long berkata...

salam buat cik hel..
betul kata cik hel tu...kawan adalah sesuatu yang bermakna buat kita..ko memang kawan aku..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...