Kengkawan ( المرافقون )

Khamis, 25 Februari 2010

Syukur Pada Ilahi

Padi dah masak....aku tengok bendang aku mesin dah mula masuk...fuhhh..alhamdullilah la tak ujan hari ni.....nampak mesin laju jer ambik padi aku yg dah masak....padi pun cun kali ni...



dah dua kali pusing mesin ambik padi....ingat dah penoh la tangki mesin tu...aku kat atas batas bendang nengok jer....sambil tu aku bawak la kamera untuk snap gambaq buat kenangan tuk musim menuai kali ni.....

tak lama mesin berhenti la masukkan padi kat dalam lori.....melimpah jugak la rezeki kali ni....harga padi pun org kata naik sikit..lega la...dah la gaji bulan 3 ni lambat..hehehe...ada la penampung tuk aku....syukur..

aku malas nak angkat "tempang" yang aku tahan dekat parit tepi bendang tu.....esok baru aku nak angkat....seni tak menda yang aku citer kat bawah tu....biasa ke nengok menda ni ????


aku lepak kat bendang sampai sinar merah dilangit...aku snap la suasana tu sebab nampak cantik sangat pemandangan nya....ni kalau buat poskad sah sempoi ni...


ni la sebahagian idup seorang petani...buat bendang untuk mencari sesuap nasik....hehehe..cam cerpen lak citer aku kali ni....ni la sebenar idup aku sebagai anak kampung ditengah bendang padi...

28 ulasan:

Syima Boyd berkata...

salam...
rumah nenek saya pun kat sawah bendang..=)...
kawasan yang cantik...

pak long berkata...

salam buat syima...
bestkan umah tengah bendang....angin sepoi-sepoi bahasa....petang sah layu jer mater...hehehe

rosnanie berkata...

salam paklong
wah seronoknya menuai.....

kata orang rumah tepi bendang sejuk dan berangin, betul ker paklong?

pak long berkata...

salam buat rosenani...
sejuk time ada angin dan petang..kena waktu t/hari dan time panas cam ni....suhu takat didih jugak la umah...hehehehe

missgee berkata...

Pak Long..
Saya tak pernah lagi rasa..
menikmati suasana indah
kat sawah bendang..
Maybe sebab saya anak nelayan :)

Nida berkata...

Salam Pak LOng..

Salam maulidur Rasul buat PAk Long ..

Alhamdulillah, moga hari2 mendatang dilimpahkan rezeki buat Pak Long sekeluarga..aminnn

Norgadis Labuan berkata...

Wah ada bendang sendiri cikgu? Bestnya... dulu-dulu pernah juga pergi sawah, sekarang ni di Labuan, tiada lagi orang menanam padi...

iBu...gUru berkata...

salam pak long

lpas ni leh la kenuri beras
baru.... lauk gelama masam

pak long berkata...

salam buat missgee...
jadi anak nelayan ngan anak pesawah..sama jer status ekonominye..apapun pak long doakan moga missgee terus berjaya...

pak long berkata...

salam buat nida....
salam maulidur rasul jugak buat nida...moga ada hikmahnya..

pak long berkata...

salam buat nor...
nanti nak buat sajak tentang sawah padi la....nak celen nor...hehehe

pak long berkata...

salam buat ibu guru....
la ni padi semua masuk kilang ...tuan bendang pun beli beras kat TESCO hehehehe....

RMY-Abelitokjoro berkata...

salam paklong... salam maulidulrasul.. semuga pak long sekeluarga di rahmati....

pak long berkata...

salam buat abeli...
buat abe li moga terus berbahagia..moga sihat sokmo...

maiyah berkata...

wah mashukk.. ada keje kosong ngeee

cikgu_math berkata...

wahhh...best paklong... time duit gaji dah habis ni!

pak long berkata...

salam buat maiyah..
memang masyuk..rejeki anak-anak...

pak long berkata...

salam buat cikgu...
haah kan...bulan ni kan lambat bulih gaji....kena topup ngan duit bendang la...hehehehe

::SizuKa:: berkata...

salam pak long..

waa..best gila. dulu masa kecik-kecik, saya teringin sangat nak duduk kat mesin padi tu..seronok la tengok!

oo..itu ke rupanya 'tempang'...baru tahu...huhu

kakpah berkata...

paklong.. nak beli beras baru 10 kilo hehe..
.
.
mengingatkan kakpah masa kapah bergelumang selut sawah kecik2 dulu. tengok gambar tu macam terbau2 je bau lumpur.

DDrfauziah berkata...

Aslmkm.
Bz kat bendang la pulak ya, bes2 ...
Kak G dah tak ada sawah bendang sbb arwah Ayah dah jual lama sebelum beliau meninggal ... yalah, susah sbb takde siapa yg nak urus! Lepas dijual Ayah menyesal tak sudah!

pak long berkata...

salam buat sizuka...
memang best kalau dapat dok atas mesin padi.....
haah tu la tempang...la ni mahai dah upah buat tempang tu..

pak long berkata...

salam buat kak pah...
la ni tak der beras baru dah...padi semua pi kat kilang...tuan bendang beli beras kat TESCO jer...hehehe

pak long berkata...

salam buat kak G...
kat mana tanah bendang ayah kak G tu...?

Kunang-Kunang berkata...

Salam Cikgu, bestnya duduk tepi sawah waktu senja. Cantik pemandangannya mesti tenang dan damaikan.

pak long berkata...

salam baut kak ani..
haah memang tenang jiwa....buat kak ani..moga terus ceria

helena's berkata...

bestnya..kalo tinggal kat kawasan bendang..mesti nyaman kan paklong...

bile tengk gamba jentera tu teringat kat kisah budak yang mati kene hempap tu..ngeri lah..huhu

pak long berkata...

salam buat cik hel...
memang best kalau dok kat sawah padi...hajat nak jadi toke mesin padi...cik hel tolong doakan aaaa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...