Kengkawan ( المرافقون )

Ahad, 28 Februari 2010

Apa Respon Anda

aku nak buat satu tinjauan.sapa-sapa yang dah bekerja dan jadi otai kat tempat keja.mesti ada rasa menda cam aku rasa.kena panggil oleh toke no 2.kat gambor tu kata-kata yang dihamburkan kat aku.


tu ha..terbentang perkataan bertulis "PK Pentadbiran".yang jadik ketua tu pompuan.tau la kalau pompuan yang jadi ketua.lurus bendul giler dan tak dak ati perut (tak semua aaa).kisah ni jadi kat aku.aku tak gi sekolah atas sebab nak bawak mak aku gi sepital.aku dah pon pejabat.tapi esoknya dia panggil aku masuk bilik.boleh dia sound kat aku cam tu.terbakaq jugak ati dan perasaan aku.aku kata lam ati."ingat ni masa aku, tunggu la masa cikgu pulak".dunia ni sementara dan ibarat roda.

aku malas nak cakap apa.aku cuma nak respon dari pengunjung blog ni.apa perasaan korang kalau kena sound cam tu.sedangkan kita ni bukan kaki "MC".keja yg diarahkan semua kita bereskan.respon jangan tak respon.

32 ulasan:

Fina Fento berkata...

paling tak suka kerja dengan bos perempuan yang berlagak bagus. macam dia tu takde masalah lansung lagaknya. tunggu time dia pulak. apa dia nak buat..

pak long berkata...

salam buat fina...
betul apa yang fina kata...cam pernah rasa jer...sabor jer la kan fina

rin~eirie de' sEcond berkata...

uhuhu..kalo saya yg mengalami situasi ni, mmg rasa marah n kecik hati..
bukannya sengaja x datang, lg2 hal yg diuruskan tu pnting...bukan
saja2 ponteng nak makan angin...

tak patut bos tu ckp mcm tuu..

missgee berkata...

Dulu time Boss pompuan
memang sengal mcm nie..
Kalo sy maybe akan jawab balik..
Itu hak kita.. Kebajikan kita..

Nasib arr skrg Boss lelaki..
Sangat cool..
Keja pun senang hati..

ASE1 berkata...

salam paklong ...
biasalah tu , bos pmpn nie everything nak perfect .. saya penah kena gak cam tu , gaduh abis ... tup2 , kena kat dia plk .. pulang paku buah keras !

pak long berkata...

salam buat rin...
memang la kan..kalau ikut panas ati mau dicili-cilikan jer mulut yang cakap cam tu...ingat kita respek kat org lebih tua jer...sabor jer la...

pak long berkata...

salam buat missgee...
naper aaa..kalau bos pompuan selalunyer sengal giler...pak long pun muskil....harap kalau missgee jadi ketua jangan cam tu erk..

pak long berkata...

salam buat ase1...
haah kan ase1..kita kena ingat...kita pun ada keluarga jugak kan....kalau ingat cam tu..tak der la kena sound cam tu....

cikgu isza berkata...

hari tu saya dapat info, antara kerja dengan keluarga utamakan keluarga kerana masa bersama keluarga tidak akan berulang.. kalau saya betul2 x puas hati saya jawab balik.. tapi kata2 saya masih menghormatinya sebagai seorang ketua.. janji hati saya senang kerana tindakan yang saya lakukan itu betul dan ikhlas. Bukannya menipu...

Dr.Araz berkata...

Salam Pak Long...
Saya pun pernah lalui apa yang Pak Long lalui tetapi berlain sikit la situasi... Memang pedih... dgn 1st Boss kat tempat keje lama... Apa2 pun kita kena sabar... namun jawab tetap jawab...tetapi jawapan kita kena pastikan ia rational dan dapat memahamkannya... kalau dia still tak paham... buat tak tau jela ngan dia... family 1st.

iBu...gUru berkata...

salam pak long,

sek cikgu KH no 1, 2, 3, smua pompuan
faham2 jer le. kwn2 ramai gak yg kna cam tu.cikgu KH x la pnah kna lagi. tapi yg no 2 slalu lbih dari no 1.

Aida Ali berkata...

Memang ramai boss perempuan yang cerewet tapi ramai juga yang mesra rakyat. Tapi kita kena ingat cuti guru bukan hak, cuma keistimewaan. Boleh diberi dengan budi bicara ketua jabatan. Biasanya saya luluskan je cikgu-cikgu yang minta CRK. Sebab memang mereka ada sebab yang kukuh. Rasanya PK1 paklong tu ada masalah dengan semua orang kot sebab tu dia jadi gitu - berprasangka je dgn org lain. Biarkan jelah. Jangan menyimpan dendam, tak baik.

::SizuKa:: berkata...

Salam buat pak long..

sizuka harap pak long bersabar ok. orang atasan memang begitu. Mentang-mentanglah jawatan dia tinggi sikit dari kita. asyik 'perahsantan' je. pastu nak bebel bebel. erk. 'mai bulan' kot bos pak long masa dia marah tu...heee...~

~ ReD ~ berkata...

saya x pernah ada pengalaman ngan bos perempuan. tapi papehal pun, bos kena kenal staff. maksud saya, ye la, kalau staff tu memang dedikasi, keje x pernah x siap + bukan jenis suka2 ponteng... kena la consider kan.

bistu kalau bos plak yg emergency case nanti, sama jugak kan? kalau org tanya sebab kenapa x dtg @ lewat dtg keje, mesti dia akan jawab "family matter" ... sama jer!

ingat dia boss, ikut kepala dia je la eh? sekeh nanti br tahu! haha

pssstt..saya kdg2 melawan bos jugak.kdg2 tu TERkurang ajar sebab bos ingat diaaa jer yg betul padahal salah! kasik tegur je la.kalau diam, lagi saya sakit hati, baik saya 'bagi' on da spot :D

Syima Boyd berkata...

biasa lah tu...angin kus-kus dia kot datang menyerang...
kalau perlu jwp, kalau tak...diam sbb kdg2 diam ni tindakan yg lbh bijak dari benda jadi lebih berat.

Izan@mamaAdam berkata...

jgn dilayan pompuan hina camtu, buat sakit ati jer, baik fokus kat mak yg sakit, dapat gak restu pahala dari tuhan.

pak long berkata...

salam buat cikgu isza...
yes..betul tu...kita hormatkan dia sebagai ketua....apapun pertimbangan perlu jugak kan...

pak long berkata...

salam buat Dr. Araz...
pak long respek dengan jawapan Dr. buat jawapan yang boleh memberikan kepahaman pada seseorang...kalau paham dan akan mudah urusan kita...

pak long berkata...

salam buat ibuguru...
betui kata ibu guru..pasai apa yg no2 ni selalunya lebih-lebih pada no 1....pelik kan....

pak long berkata...

salam buat kak aida...
mekasih banyak atas pandangan dan nasihat akak tu...tu la kehebatan akak....kita tabik la ngan kak aida...moga kak jadi ketua yang mampu memayungi seluruh staffnya..

pak long berkata...

salam buat sizuka...
mungkin nak bagi nampak dia hebat kot..sebab tu org atas ni banyak songelnya...hehehehe
harap sizuka boleh kontrol mood walaupun berada dibulan kembang penuh..huhuhu

pak long berkata...

salam buat cik red...
haah kan..lebih-lebih songelnya..kang kena sekeh....naya ooo...apapun mekasih banyak atas pandangan cik red...

pak long berkata...

salam buat syima...
waaa...respek la dengan pandangan syima....sebaik-baiknya kita diam....boleh ambik jadikan rolemodel la cam gini...idup cik syima...

pak long berkata...

salam buat izan...
haahkan....insan cam tu memang tak boleh ubah perangai...cakap la apapun..dia nak menang jer...baik jangan layan....mekasih banyak buat izan kerana pendapat bernas tu...moga dimurahkan rejeki

DaHLia berkata...

paklong,

dulu kalo paklong godek entry lama DaHLia, DaHLia pun bengang gak ngan PK Pentadbiran..memang stress gile masa tu...

tapi menjawab jer laa..huhu sampai skrg nasib dia xberani nk kata apa2 dah..relief pun xpernah dapat..hahaha

anyway, paklong sabar jer laaa... yg penting kita tahu kita buat keje...sbb tu laa bila mcm ni, rasa baik je MC kan diri kan...

btw, maybe PK tu tgh moody pasal mender lain tu..sabar tauu...anggap je kuarmasuk tinge kanan, kuar tinge kiri...buat keje kita dgn ikhlas...itu je :)

pak long berkata...

salam buat Dahlia...
yes....keja biar ikhlas...nawaitu yang penting.....
pak long minat lagu zainal abidin...."ikhlas tapi jauh"

DDrfauziah berkata...

Aslmkm.
Wah, marah bebenor! Sabo je le, astaghfar byk2 ... tak baik marah2 & dendam tau, sendiri pun bengang kan?

pak long berkata...

salam buat kak G...
mekasih atas nasihat akak tu...memang dah otai ni kena banyak sabornyer..ikutkan darah muda dulu...mau kena ehem-ehem PK tu...hehehehe

helena's berkata...

sebenaye paklong.dia yang tgh ade masalah.

pak long berkata...

salam buat cik hel...
memang betul apa yang cik hel kata...dia yang bermasalah...tu sebab selalu cari masalah....tabik la ngan pendapat cik hel..

izazin berkata...

Salam,
pertamanya ialah berlaku kelemahan komunikasi antara anda dan pihak GPK.Cuba jalinkan hubungan yang erat dan mesra sesama guru di sekolah itu.Maksudnya, berbahasalah dengan org atasan, bukan setakat telefon sahaja, pergi jumpa, terangkan masalah, insyaallah, dia akan faham.Dia pun manusia juga, ada perasaan.

izazin berkata...

Paklong jangan terasa hati pulak ya, saya bukan menangkan GPK atau kata u salah, cuma boleh dibawa berbincang agar kedua belah pihak puas hati.Tapi saya tak sukalah orang kutuk bos perempuan, saya bos jugak tak zalim pun. Saya faham masalah org sebab saya pun ada emak abah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...