Kengkawan ( المرافقون )

Ahad, 20 Februari 2011

LUCAH..Betul ker ..


Tengok HEADER pun dah gempaq. Tapi blog ni memang aku suka dan gempaq gilers. Ingat....aku kata gempaq dan best bagi aku....kita semua tak sama. Nanti kalau aku promote kata best ada lak insan mencebek bibir kata..cis tak der hapa pun. Cuba tengok dulu...abg suka boleh baca..abg tak suka boleh cari lain tempat ok.

Aku sebenarnya dah lama mengikuti perkembangan blog ni. Tu dia tuan empunya blog. Memang sensasi dan dasat. Nanti aku ceritakan mengapa dan kenapa aku mengatakan hebat dan dasat blog ni.

Sekarang ni masuk hujah aku mengatakan blog ni memang best....

1. Penggunaan kata ganti nama yang hidup dan sesuai dengan jalan cerita.
Penulis menggunakan kata ganti nama "ahkak". Dengan panggilan ini jalan cerita semakin hidup, apatah lagi semasa kita membaca tu kita sebut ala-ala Fauziah Ahmad Daud sewaktu mengacarakan melodi. Memang lucu dan boleh tersenyum sendiri.

2. Pemilihan tajuk yang sesuai dan jalan cerita.
Tajuk yang paling aku suka adalah seperti gambar kat bawah tu. Memang kelakar gila. Ni aku copy beberapa ungkapan yang cukup lucu...
"Tetengah berak, tetiba ada jahanam mana tah lontar mercon papan dalam jamban..melompat la member kat dalam tu."

Petikan ni aku boleh banyang sebab aku jugak pernah rasa macam mana penulis rasa. Jadi jalan ceritanya cukup teliti dan hidup apabila dipersembahkan pada pembaca. Aku memang suka.


3. Penggunaan bahasa loghat dan slang semasa.
Kesemua cerita yang diolah menggunakan bahasa pasar dan bahasa kolokial. Oleh itu memang hidup cerita yang diolah. Rencah bahasa yang sedemikian aku suka baca cerita dalam blog ni. Aku perturunkan beberapa contoh cerita yang aku minat...antaranya ialah



ni aku bagi contoh penggunaan bahasa yang sememangnya menghidupkan cerita...

1. "ai don loike Minion ok..nakal sangat..kekadang bila ahkak baring depan tibi,"

2. "Makan secara gembira, gelak gelak ngan laki, jadi nasik hadam cepat, sebab kunyah lelama"

Aku memang tabik dengan penulis blog ni. Beliau memang kreatif, percambahan idea yang hidup dan gaya penulisan kreatif yang cukup hebat.

Kalau anda nak tahu lebih lanjut pergi la layari blog


Kata pak long : Bahan penulisan kreatif macam ni banyak nilai estetikanya.

16 ulasan:

A.s.t.i.n.a berkata...

daripada pengisian tu kita boleh nampak sama ada ia berkonepkan ilmu atau geli2 suka Pak Long..

LINDA ALEEQA berkata...

sekejap lg nak terjah blog ni...mana tau kita sependapat pak long..hehe!

pak long berkata...

salam buat astina..
jom intai blog tu...

pak long berkata...

salam buat linda...
terjah jangan tak terjah..

Nazatul shima berkata...

yup..blog ni lawak..kalo bace mesti gelak..hahaa...

pak long berkata...

salam buat shima...
betul tu....memang lawak dan lucu...idup ceritanya..

Heidi Shafiq berkata...

saye kipas susah mati ahkak geli.. :)

pak long berkata...

salam heidi..
kipas dan tambah ekon..sejuk dik..

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. berkata...

wah....bgs jugak nie. nak terjah jugOk la pak lOng!

*Miss Geli^ berkata...

erm....malu sayer tawww...

mekasih sebab promot...

malu lagi ni..hehehhe

pak long berkata...

salam buat mama...
jom kita sama-sama terjah...jangan terajang..hehehe

pak long berkata...

salam buat ahkak...
yes..blogger idola dah masok blog hamba..
syukran miss geli....

AISHA INANI berkata...

pak long i read this blog too!
tapi kita budak lagik, kurang ler sesuai... hahahak!

pak long berkata...

salam aisha...
tak per la baca buat bekal nanti kalau dah jadik mak budak...hehehehe

Taufiq Tiramisu berkata...

memang sempoi habis laa blog pak long ni..
hahaha..

blog miss geli tu pun nk pi terjah skrg gak.. :D

pak long berkata...

salam..
terjah jangan terjah...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...