Kengkawan ( المرافقون )

Sabtu, 29 Januari 2011

"Contest Jom Blogshop Sini".


Jenjalan dari blog ke blog maka aku jumpa dengan kontest ni. Aku baca dulu tajuk dan syarat. Semua boleh dilakukan tanpa membebankan minda.

Syarat 1 hingga 3 dah diselesaikan. Jadi aku nak jawab soalan no 4. Yang berbunyi..........

4. Kena jawab dua soalan. ikhlas taw jawab.huhu

· pendapat korang tentang blog ni.

· cadangan penambahbaikan.


Ok aku mulakan dengan bahagian 4.1 iaitu "Pendapat korang tentang blog ni".

Secara peribadi aku mengatakan bahawa blog ni menarik dan menepati piawaian asas blog yg aidil. Aku berikan dalil mengapa aku mengatakan demikian untuk menguatkan hujah.


1.

Tajuk Blog. Maksudnya blog ini ada tajuk blog yang simple dan boleh menarik minat pengunjung.


2.

Tetamu yang masuk disambut oleh Tuan rumah. Memang sesuai dan bertepatan kedudukannya di atas muka blog. Memang cun la.


3.

Warna latar blog sesuai dan cukup harmoni. Dengan warna kelabu memang cukup menarik ditambah dengan hiasan bunga-bungaannya. Cantik.

4.

Blog ini mempunyai bahagian Follower. Ini merupakan bahagian penting dalam blog. Jangan ambik mudah benda ni. Tanpa pengikut kita akan rasa macam syok sendiri.

5.
Terdapat kotak menjerit atau omputih kata "shoutbox". Ini merupakan bahagian penting dalam sesuatu blog. Ia berfungsi untuk memudahkan tetamu yg datang nak mencatatkan kedatangannya pada blog kita.

6.
Tempat komen. Tetamu yang membaca entri kita selalunya akan meninggalkan komen. Perletakan kotak komen yg mudah dan cara pengendalian komen ringkas dan mudah dikendalikan. Tidak menyusahkan tetamu. Bagus cara macam ni.



Nak jawab bahagian 4.2 iaitu "cadangan penambahbaikan"
Kini masuk fasa penambahbaikan untuk blog ini. Jadi aku akan bercakap berdasarkan pengalaman dan dalil yang aku jumpa dan alami. Oleh yang demikian, aku perturunkan dalil tentang perkara tersebut.


1.
Tajuk tu rasanya kena la edit sikit. Buat la latar yang berbeza supaya tetamu jelas akan tajuk blog ini. Tu ha, aku bagi cadangan kat atas tu. Tapi aku rasa tuan blog lagi arif bab ni. Untuk itu, solek la sikit dengan warna yang bersesuai pada tajuk. Insyaalah lebih menarik.

2.

Bab ini yang tuan blog kena ubah. Penggunaan warna tulisan agak kurang sesuai. Tiada keserasian antara warna latar dan warna tulisan. Jadi tetamu susah atau tak selesa nak membaca entri yang ditulis. Pilih la warna tulisan yang kontras dan sesuai supaya mata tetamu segar dan senang membaca entri kita.


3.
Bab ni yang selalu aku jumpa ketika berkunjung keblog. Terdapat objek timbul ( org pompuan ada tulis "wellcome my blog") diatas permukaan blog. INGAT benda ini memang menganggu pembacaan tetamu. Blog kita jadi macam sempit atau semak dengan benda timbul ini. Rasanya kalau dibuang benda timbul ini, blog kita masih menepati piawaan blog yang aidil.


5. Tag 3 orang mmbe blogger yang lain dan pastikan diorang tahu.

Ok aku tag 3 orang blogger ......mereka ialah...

aku suka dengan blog ni sebab kreatif.


Penulis yang berada diluar negara. Suka membaca pengalamannya di sana.


Seorang penulis sastera yang gigih dan memang rajin dalam penulisan.


Tarikh tutup: 28 Febuari 2011

Jom kita meriahkan kontest ini...

lawatilah blog

little lurve


    11 ulasan:

    p@kcikLie berkata...

    peh !!..review blog pakciklie sekali paklong...semoga berjaya..

    "kulir aku nulis dalam bahasa kita...ada yang kada paham harat2 angahnya punya ulahan leh!..."..

    pak long berkata...

    salam kulaan....
    kina angah melihat blog pakciklie..
    kina ulah entri kah buat blog kulaan ni....

    NOOR FATIN berkata...

    semoga berjaya :)

    AISHA INANI berkata...

    wahhh! bagusla pak long komen. jujur.
    sesetengah org mesti akan cakp all okk!

    tak nak komen belog kiter pulak? hee

    pak long berkata...

    salam buat fatin...
    mekasih banyak...

    pak long berkata...

    salam aisha...
    nanti pak long jelajah blog aisha...tunggu kita komen..

    Norgadis Labuan berkata...

    Salam cikgu,
    Terima kasih sudi tag saya...

    pak long berkata...

    salam buat nor...
    jom joint kontest ni...

    ::Cik Zatie:: berkata...

    tq sbb tag cikzatie =)
    gud luck paklong...

    ada masa review blog cikzatie jgk okey ^^

    pak long berkata...

    salam cik zatie...
    mekasih atas respon cik zatie....jom kita meriahkan kontest tu

    little lurve berkata...

    maaf paklong..contest ni xmendapat sambutan..
    jd....contest ni akn dibatalkan..
    terima kasih kt paklong sbb sudi join =)

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...