Kengkawan ( المرافقون )

Khamis, 7 Januari 2010

Cikgu Oh Cikgu


Kali ni aku nak buat satu kejutan sambil nak mintak komen para guru dan bakal guru yang nengok vedio ni......bagi pengunjung blog aku yang bukan cikgu amat aku alukan untuk memberikan komen....no hal...aku nyer blog mesra alam......video ni aku buat sebab aku rasa terpanggil untuk membela nasib rakan sejawat aku yang bergelar guru....kalau aku tak buat cam ni...nasib guru akan dilunyai, dipijak-pijak dan dihenyak-henyak semahunya oleh orang-orang yang tak punya hati dan perasaan....kita kena ingat....peristiwa ni jadi dekat orang lain....apa kata kalau menda ni jadi dekat kita sendiri....apa tindakan dan perasaan kita....ingat,dunia ni bulat..ada lori ada bas, ada masa kita akan kena balas....



14 ulasan:

Kak Aidah berkata...

Salam Pak Long,

Sy bukanlah seorang guru. Tapi sy byk melibatkan diri ngan aktiviti2 sekolah yg mana anak sy turut terlibat. Memang benar apa yg Pak Long sampaikan tu. Kadang sy rasa kesian ngan nasib guru2 ni. Kalau hantar anak2 murid gi main sukan kadang guna duit sendiri. Tahun ni dengar kabar sukan setakat school base je. Kadang rasa padan muka pd ibu bapa yg berkira sgt bab duit tu. Tapi pada mak bapak yg tak kisah kesian pulak rasanya.Kadang2 ibu bapa hanya pandai bercakap je tapi tak tahu apa yg berlaku kat sekolah sebenarnya. Sy ni tak menyebelah mana2 siapa betul sy sokong yg salah kita terpaksa cakap. Sebab tu lah ramai guru sekarang ni tertekan hidupnya

DaHLia berkata...

sebab tu laa paklong, sy mmg mengelak laa bab2 nk drive sendiri bwk student ni...rela naik kete org lain, org lain drive..takut kesannya nnti.. Sebelum pergi xpe, boleh dsb..Tp kalo dah terjadi, semua akan menuding jari pada kita...Xda yang nk cover even org yg mengarahkan sekallipun

pak long berkata...

salam buat kak aidah..
mekasih bebanyak atas pendapat tu..
moga ada hikmahnya....
betul kata akak....kita berbicara berpijak dibumi nyata..
salam ceria buat kak aidah.

pak long berkata...

salam buat dahlia...
betul tindakan dahlia tu...
tapi kan, semua menda tu kita kena jugak buat...
tapi bila jadi sesuatu kecelakaan..semua nak letak atas batu jembala cikgu...
buat dahlia, pendapat tu pak long ucap mekasih banyak..

Norgadis Labuan berkata...

Salam Cikgu..
"Guru Ibarat Lilin Yang Sanggup Membakar Diri" tapi sayang sekali, pembelaan terhadap guru amat berkurangan dewasa ini sehingga apabila seorang anak didiknya menjadi orang besar, kadang kala jasa guru tidak dipandang lagi. Semoga ada kesedaran... bijak pandai kita atas didikan seorang guru...

pak long berkata...

salam buat nor...
mekasih banyak atas pandangan tu...
sesungguhnya itulah sebenar pengorbanan seorang guru..

joijoi80 berkata...

Joijoi bukanla cikgu walaupun kerja kat skolah tp tau cikgu2 banyak yg berkorban dr masa dan juga wang ringgit. bukan kata
cikgu sahaja kami yg bukan mengajar pun kdg kena berkorban bila bekerja dkt skolah.. cuma perngorbanan kami tidaklah sebesar cikgu2.
BETAPA MULIANYA KERJASEORANG CIKGU KERANA TELAH MENDIDIK ANAK BANGSA..TIDAK BERKIRA WANG RINGGIT KERANA SIMPATI DGN KEHIDUPAN ANAK MURID. TP PLG JOIJOI SEDIH BILA GURU MENGELUARKAN AIRMATA KERANA ANAK MURID.. AIRMATA KESEDIHAN KERANA ANAK2 MURID YG TIDAK MENDENGAR KATA..

pak long berkata...

salam buat joijoi...
mekasih banyak atas pandangan tu...
sesungguhnya yang tahu adalah org pernah mengalami...pengalaman akan membuatkan kita lebih dewasa...
mekasih sekali lagi buat joijoi..

izazin berkata...

Salam cikgu,
saya kenal seorang guru yang dah ngajar 17 tahun, selalu hantar murid pergi pertandingan, tapi tak pernah buat claim perjalanan seumur hidupnya.Siap beri murid tu duit belanja lagi kat tempat pertandingan.Bukan sebab dia kaya, tapi dia niatkan bersedekah.Alhamdulillah, tak miskin pun cikgu tu tanpa duit claim malah tambah makmur. Pokok pangkalnya niat lah,doa agar selalu selamat dan redho dengan apa yang kita ada.

pak long berkata...

salam buat izazin...
betul tu..sedekah cam tu lagi baik..pada belanja org tua yg banyak songel..hehehe
buat cikgu iza...moga ceria selalu

Nescafe ais berkata...

Hehe. Lagu memang feel.

Beginilah nasib para pendidik. Berkorban apa saja demi mendidik anak bangsa.

pak long berkata...

salam tuan nes...
kita sama satu syarikat KPM...
biarku jadi spotlight...hehehehe

cikgu isza berkata...

salam pak long,
ermmm saya slalu anta murid2 blek ke rumah sbb tertinggal baslah, mak ayah lambatlah dan mcm2 alasan lagi, bukan nak tunjuk baik, memikirkan keselamatan murid2 tu ble sume org dah balik, tambah lagi budak pompuan, tp ble lihat entri ni terpaksa berpk lak, namun saya tanamkan dlm diri jika niat kita ikhlas ALLAh lindungi, mudah2an...AMIN

pak long berkata...

salam buat cikgu isza...
betul kata cikgu tu...nawaitu yang penting....
sebab kita ada lagi satu perhitungan dialam akhirah...
wassalam..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...