Kengkawan ( المرافقون )

Sabtu, 2 April 2011

Rahsia 13



Inilah dia rahsia as-solat, sebagai peringatan …..


1. Niat Sembahyang Sebenarnya memeliharakan taubat kita dari dunia dan akhirat.

2. Berdiri Betul Fadilatnya, ketika mati dapat meluaskan tempat kita di dalam kubur.

3. Takbir-ratul Ihram Fadilatnya, sebagai pelita yang menerangi kita di dalam kubur.

4. Fatihah Sebagai pakaian yang indah-indah di dalam kubur.

5. Ruqu’ Sebagai tikar kita di dalam kubur.

6. I’tidal Akan memberi minuman air dari telaga al-kautsar ketika di dalam kubur.

7. Sujud Memagar kita ketika menyeberangi titian SIRATUL-MUSTAQIM.

8. Duduk antara 2 Sujud Akan menaung panji-panji nabi kita di dalam kubur.

9. Duduk antara 2 Sujud (akhir) Menjadi kenderaan ketika kita di padang Mahsyar.

10.Tahhiyat Akhir Sebagai penjawab bagi soalan yang dikemukakan oleh Munkar & Nankir di dalam kubur.

11.Selawat Nabi Sebagai pendinding api neraka di dalam kubur.

12.Salam Memelihara kita di dalam kubur.

13.Tertib Akan pertemuan kita dengan Allah S.W.T.

kata pak long: sebagai peringatan buat diri ini.

15 ulasan:

sha berkata...

pak long, nak share kat blog boleh tak?
nnti sha letak kredit dan link sekali ke entri ni..

karatz berkata...

ni rukun solat ke paklong?

azieazah berkata...

Salam.
Terimakasih PAKLONG.

Berpesan-pesan.

ⓕⓐⓡⓐⓗ berkata...

Wahh , adea mksd rupenya . .

adol ihsan berkata...

Salam :

Terima kasih atas info ni paklong.. :)

NOOR FATIN berkata...

bagus! peringatan utk diri saya jugak :)

cikcleopatra berkata...

iyelah pak long..buat peringatan semua..

missgee berkata...

Pak Long,
Terima kasih atas peringatannya.. :)

Kunang-Kunang berkata...

Assalamualaikum PakLong,

Terima kasih atas peringatan yang baik ini.

p@kcikLie / mamadiana berkata...

terima kasih...selalulah diingatkan mcm ni..agar tak lupa...kerana manusia itu mudah lupa bkn hanya utk org 'kita' saja.

p/s : link blog tuan dah masuk dlm senarai list blog saya

@mamadiana.

kulaan dgn PCL ke??

ibuintan berkata...

peringatan dan info yang amat baik

trima kasih Pak Long berkongsi ilmunya

Dinaz berkata...

peringatan utk ku juga...tq paklong.

|| NaFiRaa || berkata...

n3 yang sgt berilmiah.. tq pak long~

Nazatul shima berkata...

Salam paklong..

thanks for sharing..moga Allahmemberi rahmat pada kita semua.. Amin..

iza berkata...

As salam..
Peringatan yg bagus utk diri kita agar tak lalai tunaikan solat..

P/s: Iza tag paklong utk join
http://azilas.blogspot.com/2011/04/jawab-soalan-mamat-dan-menang-rm10.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...