Kengkawan ( المرافقون )

Khamis, 4 Mac 2010

Rancangan Harian Bahasa Melayu Tahun 3

Esok pemantauan untuk bulan Mac oleh GB. Ni la bekalan yang aku telah sediakan untuk berjuang.

RPH yang disediakan.

Mata Pelajaran : Bahasa Melayu

Kelas : 3 Mawar

Masa : 10.35 – 12.05

Hari : Jumaat / 5.3.2010

Tajuk : Pulang Ke kampung

Objektif : Diakhir pengajaran diharap murid dapat :

1. Membina ayat-ayat gramatis berpandukan video yang dilihat.

2. Melengkapkan petikan cerita yang disediakan berdasarkan bahan.

3. Melahirkan idea kreatif dalam penulisan.

BBM : Bahan video, kad imbasan dan slide.

Kosa kata : kenangan, menyeronokan

Aktiviti :

1. Set Induksi : Menayangkan petikan video tanpa suara kepada murid.

Bertanyakan situasi yang ditonton.

2. Perkambangan P&P :

    1. Berbincang dengan murid tentang petikan video.
    2. Memberikan beberapa contoh ayat berdasarkan bahan.
    3. Menyoal secara individu dan kumpulan tentang pemahaman petikan.
    4. Latih tubi menyambung ayat.

3. Penutup :

Murid menyelesaikan latihan karangan pendek berdasarkan perbincangan

Lembaran Kerja

Bahan vedio untuk pengajaran dan pembelajaran.

video

25 ulasan:

::SizuKa:: berkata...

salam buat pak long..

dah lama saya tak masuk kelas bahasa melayu ni. hehe.. rindu plak nak belajar...hihi...

pak long...sok jumaat...05/03/2010..bukan 04/03/2010...hehhe..

Syima Boyd berkata...

saya teringin jadi cikgu...tapi takde rezeki

Nazatul shima berkata...

pak long..saya mintak KPLI..tpi tak tau dapat ke tak..nak jadi cikgu jugak..:(

* mEsSy * berkata...

salam..

besh lorh jadik cekgu.. tapi xde kelayakn..

:(

pak long berkata...

salam buat sizuka...
alamak..salah taip la..mau mengamok GB tu nanti...nasib baik ada yang baik ati tolong betulkan..tq sizuka..

pak long berkata...

salam buat syima...
ala syima....keja syima lagi best tau...apapun rejeki kita dah cam tu kan...buat syima..appy selalu

pak long berkata...

salam buat shima...
pak long doakan moga berjaya...kalau dapat jadi geng la kiter..huhuhu

pak long berkata...

salam buat messy...
jangan cakap cam tu...kecik ati cikgu dengor....keja cam messy lagi mesyuk henggetnyer..

maiyah berkata...

tp mmg sronok tgk bebudak tu mndi

pak long berkata...

salam buat maiyah...
ambik petikan tu sebab teringat zaman bebudak dulu....kenangan bebudak kampung hehehe

Mawar_berduri berkata...

walau semana hebat pun kerja kita sekarang..semua nya bermula dari seorang yang bernama CIKGU ....


Terima Kasih Cikgu...

mamaaerish : berkata...

wah... tringat cikgu eb dulu.... (",)

ASE1 berkata...

Salam pak Long ...

Ada tak lesson note utk tahun 1 , nak copy paste jer , hehehe ...

~ ReD ~ berkata...

x leh rasanya jadi cikgu. nanti baru seminggu mengajar, habis lari sume anak murid sebab cikgu garang sangat.hahaha

helena's berkata...

mak saya selau suh saya jadi cikgu.tp cikhel tanak sebab nt cepat marah kalo jar2 tak paham.haha

Chik Na berkata...

nape anak saya yg darjah 3 cakap cikgu Bm dia tak pernah pun bagi tgk video macam pak long...

DrSinga berkata...

salam pak long...
:)
lama tak singgah..
'gramatis'...pertama kali dengar..
'grammar' kah??

pak long berkata...

salam buat cik mawar...
ala mak...puji cam tu...terkembang lak lobang idung cikgu ni...hehehehe

pak long berkata...

salam buat mama..
sama-sama kita doakan cikgu-cikgu kiter dulu moga terus dirahmati ALLAH....

pak long berkata...

salam buat ASE1...
nanti nak nengok lam folder simpanan..kalau ada kita kaborkan ok...tak der copy..teh o pun jadik..hehehe

pak long berkata...

salam buat cik RED....
garang sangat skrg ni takut tau..nanti kena saman...makan free lak cikgu...naya oooo

pak long berkata...

salam buat cik hel...
baik cik hel jangan jadik cikgu..nanti marah-marah..muka cepat berkedut....tak "jeliter" dah akak nanti..hehehe

pak long berkata...

salam buat dr.singa..
gramatis tu rasanya ayat yang lengkap dan betul dalam aspek tatabahasa.

pak long berkata...

salam buat chikna..
rasanya cikgu tu tak arif kot bab komputer....tak pun dengan kata lazernyer...MALAS...hehehe

Tanpa Nama berkata...

Simpler and easier just links london various facets of being married the ought links london jewellery to be obtained and tradition recently indicated links of london sale actually divided regarding the bride's family, links of london silver the groom's family, as well as the groom himself. discount links of london Over are the days where the bride's parents insures links of london ring uk every single thing make a list of to links of london friendship bracelets sale perfect detail. For a short period, tradition had shifted this obligation to qualify for the links sweetie bracelet three parties soon discussed the following., a response, links of london earrings as well as ever-popular brunch. Experience entered production although there required to links of london necklaces sale twelve inches into your market by the grooms telephone and therefore bridal individual.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...