Kengkawan ( المرافقون )

Isnin, 1 Februari 2010

PENDIDIKAN PEMULIHAN BAHASA MELAYU

PENGENALAN PENDIDIKAN PEMULIHAN
Pendidikan Pemulihan adalah satu cabang pendidikan khusus bagi mengatasi serba sedikit tentang masalah pendidikan yang timbul pada masa kini, khasnya bagi kanak-kanak yang nyata sekali menghadapi masalah pembelajaran serta tecicir dan ketinggalan dalam alam pendidikan jika dibandingkan dengan tingkat kebolehan lahiriah mereka.

Tahap kesediaan belajar murid pemulihan.
1. Belum bersedia untuk belajar pada tahap yang ditetapkan.
2. Perbendaharaan kata kurang dan gagal menguasai suku kata.
3. Lemah pemahaman untuk mengaplikasi suku kata.
4. Kurang keyakinan diri dan rangsangan yang diberikan terlalu lambat.

Sebagai guru pemulihan mata pelajaran Bahasa Melayu Darjah 3, aku telah menyediakan bahan berikut untuk aku pulihkan murid-murid yang tidak menguasai kemahiran mengeja dan membatang perkataan. Teknik peyediaan bahan dengan suku kata berwarna memudahkan aku mengajar murid aku untuk mengeja. Meraka akan mengeja mengikut warna yang telah aku tandakan. Kesemua ini merupakan konsep mengeja mengikut suku kata. Murid yang boleh menguasai suku kata akan lancar membatang huruf dan kelancaran membaca boleh ditingkatkan.





17 ulasan:

joegrimjow berkata...

biar slow
dari tidak minat
terus xmo blajar

mummyseri berkata...

Paklong..
tringat dulu time kite ada da kelas pemulihan ni..kite study skgs tahun last 1991..

iedaLUVsham berkata...

ummie ieda guru pemulihan, seronok dgr dia cerita cara mengajar budak2 nih..bdk2 yang lemah lebih menghargai guru mereka :)

Kamsiah berkata...

mak bapa jgn letakkan beban ngajar anak2 kat cikgu 100%....masa kat rumah tu...tgk2 la buku sekolah anak sama..

pak long berkata...

salam buat joe...
betul tu..dok bodek bebudak tu supaya belajar....

pak long berkata...

salam mummyseri..
kenangan kan mummy..tahun 1991 pak long dok klate..

blueCITY berkata...

heeeeee

kenapa dekat kumbang,ada ayat belakang pula?
salah taip ke?
egegegeg..

tapi saya rasa cara ini memboringkan budak2 zaman ini.
budak2 zaman ini terlebih advance, jadi,
cikgu kena lebih lebih lagi
kan kan

pak long berkata...

salam buat ieda...
bebudak cam gini kena pandai beli jiwer mereka....layannnnnnnn

pak long berkata...

salam buat kamsiah...
betul sesangat tu.....mak-ayah kena ambik tahu bab anak.....baru berjaya wawasan "malaysia boleh"

pak long berkata...

salam buat blue...
mekasih banyak atas pembetulan tu...
jugak merakamkan bagi idea nak bagi lagi canggih....nanti kita set bagi kluar suara pada suku kata atau wat videoclip...

E.d.Y berkata...

setiap org ada kelebihan dan kekurangan...

yang kekurangan tu, aksi pelan2 kayuh..nnt samapi jugak

pak long berkata...

salam buat edy...
yes...plan-plan kayuh.....janji sampai....caya la...

RMY-Abelitokjoro berkata...

salam dari bukit istana..
lirik dikir barat untuk paklong.
JASA GURU
Terima kasih cikgu..
kerana sudi ajar kita..
hingga kenal merah biru..
tau nilai budi bahasa..

tiap masa tidak tentu..
cikgu ajar diri kita..
berkat doa denga restu..
kita boleh berjaya...

Berkat tekun cikgu ajar...
pelajaran cikgu beri..
dari garis panjang sejenkal..
hingga sampai memerintah negeri..

kerana pandai terlebih ajar.. rosak iman punah diri...
jasa guru orang tak nilai..
bagai kayu hangus api..

berburu padang datar..
dapat rusa belang di kaki..
berguru kepalang ajar..
bagai bunga kembang tak jadi..

pak long berkata...

saley buak abe li.....
kalu abe li nyanyi tentu best ni...
mekasih banyak buak abe li...

iBu...gUru berkata...

salam pak long.
org kata cik gu pemulihan
ini tahap kesabarannya mmg
x leh nak petikaikan ........
tingginya..... ibu rasa x leh jadi
cik gu pemulihan.... abih bdk2 tu

pak long berkata...

salam buat ibu guru....
memang tahap sabaq kena tinggi...kita kena pikiq depa ni tak macam org lain dan anggap depa pun bulih....
moga ada hikmahnya

Tanpa Nama berkata...

Simpler and easier just links london various facets of being married the ought links london jewellery to be obtained and tradition recently indicated links of london sale actually divided regarding the bride's family, links of london silver the groom's family, as well as the groom himself. discount links of london Over are the days where the bride's parents insures links of london ring uk every single thing make a list of to links of london friendship bracelets sale perfect detail. For a short period, tradition had shifted this obligation to qualify for the links sweetie bracelet three parties soon discussed the following., a response, links of london earrings as well as ever-popular brunch. Experience entered production although there required to links of london necklaces sale twelve inches into your market by the grooms telephone and therefore bridal individual.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...