kali ni lain sikit entri aku.....nak citer sikit tentang cara nak buat ikan gelama jeruk (masam)....kenal kan ikan gelama....ikan ni kalau kat pasar tak la mahal sangat...tapi kalau dah jadi ikan jeruk mahal balik harganya....
kemudian sejukkan ikan tu...tutup rapi supaya lalat tak boleh hinggap....sesudah ikan tu sejuk...gaulkan dengan sedikit cuka makan...ni bertujuan tak bagi lalat hinggap...
kenalkan menda kat atas tu....tu la tempayan kecil peninggalan arwah mak aku....kalau tak der menda tu...dalam bekas plastik bersaiz besar pun boleh.....taburkan garam kasar agak-agak litup dasar tempayan tu..... ingat : garam kasar sahaja....kemudian susun ikan gelama yang kita gaul ngan cuka tadi...kat atasnya tabur sedikit garam kasar......agak-agak tertutup la ikan kita tadi....susun lagi ikan dan tabur lagi garam....apabila ikan kita dah abih susun...yang kat atas sekali tu kena tabur banyak sikit garam...sehingga tak nampak ikan kita diliputi dengan garam....taburkan sedikit gula..sikit jer gula....
kemudian isikan air dalam botol macam kat atas tu dengan air...buat la 3 ke 4 botol....ini digunakan untuk menindih ikan tadi supaya tak timbul.....susun botol berisi air tu kat atas ikan kita tadi....
dah selesai tindih ikan gelama kita tu.....ikat la dengan rapi macam lam gambar kat atas tu....ingat...ikat kemas dan rapi supaya lalat tak boleh masuk....biarkan la 3 atau 4 hari ikan tu diperam....setelah sampai masa peramannya...kita angkat ikan tu dan basuh ikan tadi....toskan dan kita jemur la ikan tadi sampai kering....kena balik-balikkan la ikan tadi.....supaya kering semua bahagian ikan tu......selalunya kalau cuaca panas terik dalam 2 hari dah ok dah....
haaaa....ikan gelama masam dah jadi....
nak goreng ikan tu kena rendam dulu dalam air lebih kurang 20 minit supaya masinnya keluar....bersihkan isi perut ikan jer ...sisik jangan buang....goreng ikan masam tu....potong bawang dan cili merah...makan panas-panas.....tengok macam mana...ikan gelama masam ni popular sebelah utara....
kalau sedap citer kat kawan...tak jadi citer ngan pak long...
selamat mencuba
40 ulasan:
ikan gelama masak jeruk? jarang plak rase.
ikan kekek mak iloi iloi
ikan gelama mak ilai ilai
ikan kekek cemana plak rupanya?
salam buat adi...
ikan gelama masam....sebelah utara banyak juai...try la rasa..
salam anggun...
ikan kikik banyak tulang...kecik jer ikannya...goreng pun sodap...
klo buat berbau x satu rumah???
pos kat cni jelah pak long,
sedap kita promote
sodap tu masam pas tu mkn ngan jering heheh
salam cikgu isza..
try la buat sendiri..tak berbau punya....cikgu cuba la buat 3-4 dulu.....
salam maiyah...
fulamak...citer bab ikan masam ngan jering tambah ngan pulut...berdesup selera dengor....
salam pak long
nanti nak ajak en.suami p selinsing nak beli ikan gelama jeruk
pak long ni ikan ni sama ke ngan kan perkasam yang siap letak beras bagai tu tuk bg masamkan die
Sedapnya kalau dimakan bersama limau dan cili api
salam ibu guru..
boleh no hal...nak mai kena habaq kita bagi yg spesel punya...
salam didi...
ikan ni bukan pekasam...ni ikan gelama masam.....ikan pekasam tu betul la ada beras tumbuk....ikan masam tak der letak beras...
salam kak aida...
fuhhh memang sedap kalau buat cam tu...makan ngan pajri terung...
boleh cuba ni pak long..=)
buat pekasam plak macam maner?leh ajar..x?
salam :D
ikan gelama jeruk tu bukan cam ikan kering ke ?
salam dak kecikkk...
cuba la buat...insyaalah jadinyer...sebab simple jer..
salam joijoi...
insyaalah dilain keluaran kita akan buat ikan pekasam lak....tungguuuuuuuuuuuuuuuu
salam buat mis lolly....
gelama kering dia kering...yang masam ni dia lembab sikit...tapi lebih kurang jer...
tak tau lak nak jeruk ikan... selalunya hanya beli kat pasar yang dah siap jeruk... bolehlah cuba resepi... entah jadik ke tidak... hahaha... tau tau laa...
Pak Long nak cuba gak:)
Tq ajar:)
Sedap nie...
PAKLONG ni godaa selera betul lahhhh....
salam anismi...
cuba jer...buat sikit dulu...sekadar 2-3 ekor..insyaalah jadi...cuba jangan tak cuba
salam buat adi....
boleh buatnyer...senang jer....ikan susun ngan garam kasor..janji berani cuba....
salam azieazah....
memang best tau....kalau goreng satu taman lapor..hehehehe
Salam Pak Long,
Wah dh macam kelas sains rumah tangga lah pulak
salam ka aidah...
haah kan....kelas ert..hehehe teringat geng pompuan masa tingkatan 3 dulu-dulu...
makasih resep pembuatan ikan kemasam. blognya sangat menarik
macam sedap jek..nak cube la..mekasih pak long bagi kite resepi nie..
Nak try la..suami selalu dpt ikan gelama klu p mancing atau menjala...
Nk try buat lah...
As salam.
Boleh sy dptkn no hp paklong. Ada bnda nk tanya nie :)
assalamualaikum Pak Long.
Saya Hanim, orang semanggol ja nih.
Nak tanya tentang cuka masa gaul dengan ikan tu. kalau saya buat takat sekilo ikan, agaknya banyak mana cuka nak kena guna.
satu lagi, lepas ikan dibersihkan, mengapa perlu dijemur? untuk keringkan airnya ka? kalau ditoskan ditmpat bertutup, ok tak?
Salam Pak Long,kalau dah peram tak jemur boleh ke. Terus simpan dlm peti ais. Tq share resepi.
Dh cuba buat tp tak jd gebu..nape ye..😞
Dah cuba. Tapi masuk hari ke10. Baru nak bawa keluar dari balang. Masa hari ke 4 hingga kelmarin, hari2 hujan. Hari nie baru terbit mentari di ufuk timur. Nak menjemur. Nak goreng masa berbuka nanti. Kalu sedap saya up kat FB Rusni Ahmad...hihi
Haram hukumnya klu tidak dibuang perut ikan
Mau kekek yg mcamana kekek jawa, ka kekek jarum?.. Isi ikan kekek ni sedap buat masak bersos pergh kalah siakap
Kena bagi ikan medal baru jadi gebu.
Catat Ulasan